середа, 21 березня 2018 19:13

"Ми калік не беремо" - історія 33-річної українки з синдромом Дауна
5

33-річна Ірина із синдромом Дауна
Фото: НВ
Улюблена книга дівчини - всі частини «Гаррі Поттера»
Ірина разом із батьками
Ірина на заняттях у клубі "Джерела"
Дівчина дуже прискіплива у тому, що стосується її речей, любить порядок і точність.

33-річна Ірина з синдромом Дауна грає в театрі, танцює і займається розписом по склу. Вона пунктуальна, має прагнення структурувати та впорядковувати інформацію.

Історію дівчини у День людей із синдромом Дауна, розповідає НВ.

Ірина народилася в Києві. Її мати, Галина, була змушена кинути роботу у сфері торгівлі, щоб доглядати дитину. Коли прийшов час оформляти Іру в садок, вона обійшла усі навчальні заклади району.

"Нам скрізь відмовляли. В одному дитсадку завідуюча сказала: "Ми калік не беремо". Я ж знала, що у неї самої син паралізований", - згадує Галина.

Останній садок в списку і єдиний, куди жінка вирішила не заходити від безнадійності, в результаті, погодився взяти Іру. Сусідка, яка працювала там, сама подзвонила в двері Галини і поцікавилася, чому та не зайшла до них. Далі була спеціалізована школа.

Автор: НВ
  Улюблена книга дівчини - всі частини «Гаррі Поттера»
Улюблена книга дівчини - всі частини «Гаррі Поттера»

Тепер кілька разів у тиждень вже протягом 11-ти років Іра відвідує клуб "Джерела" - благодійне товариство допомоги людям з інвалідністю з особливостями розвитку. Там вони малюють, ліплять, займаються декупажем, грають у шашки, відвідують спортивні секції, театральний гурток і танці. "Джерела" займають весь вільний час Іри. Там у неї багато друзів і навіть є хлопець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопчик із синдромом Дауна підірвав мережу виконанням хіта Вітні Х'юстон

Ірина захоплюється театральним мистецтвом і кулінарією. Крім того, любить читати. Улюблена книга - всі частини "Гаррі Поттера". Вона займається розписом по склу, вирізає листівки, робить свічки. Цього навчилась у "Джерелах". За свої успіхи отримала десятки грамот, дипломів і подяк.

Автор: НВ
  Ірина на заняттях у клубі "Джерела"
Ірина на заняттях у клубі "Джерела"

Дівчина дуже прискіплива у тому, що стосується її речей, любить порядок і точність. Всі свої вирізані рецепти, наприклад, акуратно складає, структурує, і відразу помічає, якщо мама щось зрушила або переклала з місця на місце. Іра пунктуальна: все робить за розкладом.

Мати пробувала навчити дівчину їздити на заняття самостійно. Спочатку їздила в сусідньому вагоні і потайки підглядала за донькою, щоб підстрахувати, якщо розгубиться. В Іри виходило. А потім знайому дівчину з синдромом Дауна зґвалтували. Після того жінка вирішила, що буде сама возити свою дочку, поки зможе.

Вони ж дуже довірливі, - каже Галина. – Я начебто їй пояснюю, що не можна ось так і так робити, а потім подружка скаже навпаки, Іра піде і зробить. Цією добротою і користуються недоброзичливці

Автор: НВ
  Ірина разом із батьками
Ірина разом із батьками

Працевлаштування людей з синдромом Дауна - ще одна проблема, за вирішення якої в Україні тільки починають братися. Восени в Києві відкрилася пекарня Good Bread From Good People, куди на роботу найняли людей з особливостями розвитку. Ще одна пекарня такого типу відкривається сьогодні, 21 березня, в Броварах. Є випадки, коли люди з синдромом Дауна працюють і в інших сферах: ювелірна майстерність, робота в шкільній їдальні, прибирання в дитячому саду.

"Зараз весь час Іри займають Джерела, - каже Галина. – Ми дуже вдячні педагогам, які там працюють, які вигадують всі ці гуртки і програми, займаються з ними. Але все це - лише розваги. А хотілося б ще і чимось серйозним займатися".

21 березня відзначають Міжнародний день людини з синдромом Дауна.

Цього дня в світі проходить флешмоб lots of socks - "багато шкарпеток". Люди вдягають шкарпетки з різними кольорами та візерунками, щоб відчути, як це - бути не таким, як усі та привертати увагу.

Відзначати цей день 2006 року запропонував грецький генетик Стіліанос Антонаракіс з Женевського університету. Двадцять перший день третього місяця був обраний, оскільки синдром Дауна пов'язаний з 3 копіями 21-ої хромосоми (трисомія по 21-й хромосомі).

Зараз ви читаєте новину «"Ми калік не беремо" - історія 33-річної українки з синдромом Дауна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі