четвер, 26 вересня 2019 11:55

Медична реформа під загрозою: над МОЗ нависла тінь Богатирьової

Медична реформа під загрозою: над МОЗ нависла тінь Богатирьової
Євген Дикий: Нова влада доволі аморфна. У такій ситуації перемагає той, хто більш організований та має великий фінансовий ресурс. Фото: Національний антарктичний науковий центр

Михайло Загрійчук, заступник міністра охорони здоров'я запропонував написати заяву на звільнення Оксані Сухоруковій. Вона займає посаду очільника Директорату медичних послуг і відмовилась її залишати.

- Маємо повні розбіжності у поглядах, - пояснює заступник керівника МОЗ своє рішення на нараді працівників Директорату - Якщо ми з директором не поділяємо певні ідеї або позиції, то я б хотів, щоб керівником директорату була інша людина. Хочу, щоб людина на цій посаді повністю відповідала моєму баченню та баченню команди.

Оксана Сухорукова наполягає, що її хочуть звільнити через те, що не поділяє думку нового керівництва.

- Є різне бачення - того, як я бачу реформу, і того, як її бачить нове керівництво. Або я погоджуюсь, або шукають інші причини, щоб я пішла. Також є інші генеральні директори, які не влаштовують керівництво МОЗ, - сказала вона на нараді.

Працівники Міністерства охорони здоров'я звернулись з відкритим листом до голови уряду Олексія Гончарука. Його текст Оксана Сухорукова опублікувала у Facebook.

"Дії нового керівництва МОЗ ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоров'я в Україні. Тиск на керівництво директоратів - приклад політичних репресій. Тобто для того, щоб вам запропонували звільнитись "по-хорошому", достатньо просто мати власну думку і силу захищати закон і зміни. Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати "по понятіям". Таким чином обіцяні українцям зміни фактично на межі зриву. Робота міністерства паралізована останні три з половиною тижні", - йдеться у листі.

Реформа охорони здоров'я зараз під великою загрозою. Може повернутися стара влада фармацевтичної мафії. Раїса Богатирьова буде знову керувати МОЗ тільки з тіні, а не на офіційній посаді.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить волонтер і публіцист Євген Дикий.

Про що свідчить скандал у Міністерстві охорони здоров'я?

- Ситуація у МОЗ свідчить про те, що варто перейматись щодо реформи охорони здоров'я. З приходом нової влади у державі відбувається велика кількість процесів. Їх не можна оцінити однаково. У різних галузях, міністерствах ситуація особлива. Десь - є покращення, десь - навпаки, зміни у гірший бік. Зараз два найбільш болючих фронти - це екологія, де просто ліквідували профільне міністерство як таке, і МОЗ. У Міністерстві охорони здоров'я за останні роки вдалось досягти найбільших успіхів. Там відбувались реальні реформи. За п'ять років президентства Порошенка там стались системні зміни на краще. Вони зараз під великою загрозою.

Що саме загрожує реформі? Які старі правила можуть повернутися?

- Мова йде про повернення тіньових схем фармацевтичної мафії. Можуть відновити непрозорі закупівлі ліків, як це було раніше. Нова влада вже почала цей процес. Ухвалили низку рішень, які загрожують реформованій прозорій держзакупівлі медичних препаратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр відреагував на відкритий лист працівників МОЗ

Це відбувається через прихід людей від нової влади до міністерства?

- Мова йде не тільки про тих осіб, які зараз опинились у центрі уваги через скандал. Тобто не тільки про формальне нове керівництво МОЗу. Тут присутня тінь попередньої багаторічної очільниці міністерства часів Януковича Раїси Богатирьової. Після виборів вона успішно повернулась в Україну. Чомусь з неї зняли усі звинувачення, через які змушена була переховуватись п'ять років. Тож є усі підстави побоюватись, що Богатирьова може стати знову керівником Міністерства охорони здоров'я. Просто цього разу управлятиме з тіні, а не на офіційній посаді. За часів керівництва Богатирьової фармацевтична мафія процвітала. Зараз можуть повернутись до своїх відпрацьованих схем.

Як змінився склад Міністерства охорони здоров'я за останні роки?

- Дуже добре, що сформований за Супрун апарат міністерства набрався сміливості та виступив проти цього. Чиновники старої формації далеко не усі брали участь у протизаконних оборудках. Але усі вважали, що це безальтернативна ситуація і з нею нічого не зробити. Проте за п'ять років на держслужбу зайшли багато людей із іншими переконаннями. Вони працюють ідейно. Зараз бачимо протистояння між новою державною службою Революції гідності, що тільки почала формуватись, і старою фармацевтичною мафією, яка хоче відновити свій контроль. Боюсь, що у нинішній політичній ситуації останні мають більше шансів.

Реванш відбувається з дозволу влади чи через її бездіяльність?

- Навряд президент Зеленський особисто займається питанням відновлення схем при закупівлі ліків. Ці процеси далекі від нього. Нова влада доволі аморфна. Налічує велику кількість різних груп впливу. Багато людей зайшли у Верховні Раду та Кабмін від різних лобістських груп. Загальний їхній рівень компетенції викликає питання. У такій ситуації перемагає той, хто більш організований і має великий фінансовий ресурс. Неважко здогадатись, хто може бути організованішим за фармацевтичні компанії, їхніх лобістів, які працювали за злочинними схемами роками і заробили на них грубі гроші. Вони змогли скористатись мутною ситуацією у країні.

У 2016-2018-х як науковець я працював у системі МОЗ в одній із науково-дослідних установ. Одна дама з фармацевтичного бізнесу зупинила мене у коридорі та питає: "Що взагалі відбувається у цьому Міністерстві? На стоянці жодного пристойного авто немає". У той момент я серйозно поставився до реформ Супрун. До МОЗу перестали приїжджати і "вирішувати" питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є багато питань" - МОЗ влаштувало масштабну перевірку медзакладів

Існують методи, щоб запобігти згортанню реформи охорони здоров'я?

- Єдиним запобіжником може бути громадськість. Ключовою має стати позиція пацієнських організацій. У нас вони доволі потужні. Якщо виступлять єдиним фронтом на захист реформаторів Міністерства охорони здоров'я, покажуть свою чітку позицію, влада буде вимушена ставитись до цього серйозно.

Ми зараз перебуваємо в епосі лайкократії. Зеленський і його команда пильно дивляться на те, скільки "лайків" і "дизлайків" їм ставить суспільство. Саме так вони оцінюють свою роботу - мають один критерій. Тож якщо побачать, що пацієнські організації сильно псують рейтинги, можлива бути навіть зміна керівництва МОЗу. Проте для цього має бути дуже жорстка і консолідована позиція суспільства.

Які недоліки реформи держслужби викрив скандал у Міністерстві охорони здоров'я?

- Навпаки. Реформа держслужби була неідеальною. Проте ми мали суттєвий прогрес. Зараз її відкатали. Зеленський нещодавно підписав новий Закон №1066. Він нівелював усі здобутки попередньої реформи. Зробив держслужбовців не самостійними працівниками з конкретним функціоналом, а знову повністю залежними від настрою керівництва. Раніше було чітке розділення: міністри та заступники - це політичні фігури. А державних службовців призначають за конкурсом і вони аполітичні, зберігають свої посади за зміни влади. Новий закон перекреслив цю норму. Тепер будь-якого чиновника можна звільнити, якщо його позиція відрізняється від думки міністра. Таким чином можуть позносити купу голів професіоналів, що пройшли через конкурси та якісно виконували свої обов'язки. Отже, бачимо, як нова влада вбиває реформу держслужби.

Працівників у Міністерство охорони здоров'я приймали на роботу за конкурсною основою згідно з реформою державної служби від 2015-го. Склад МОЗу оновився на 60%, пише у Facebook Ольга Стефанишина, колишня заступниця міністра охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Медична реформа під загрозою: над МОЗ нависла тінь Богатирьової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі