понеділок, 05 березня 2007 21:25

Маркес святкує одразу три свої ювілеї

 
Щоб відправити рукопис роману видавцеві поштою, дружина Маркеса віднесла у ломбард фен і нагрівач: у них зовсім не було грошей. Пробний восьмитисячний тираж книги розійшовся в Буенос-Айресі за тиждень.

Так рівно 40 років тому світ сприйняв "Сто років самотності". Зараз існує більше, як 30 перекладів роману. Світом він розійшовся накладом понад 30 мільйонів екземплярів. Цей твір Габріеля Гарсіа Маркеса і досі утримує добу "магічного реалізму" чи не найбільш модного напряму в літературі.

Рівно 25 років тому Маркес отримав Нобелівську премію.

І перша, і друга події сталися у день народження Маркеса 6 березня. Письменник народився в містечку Аракатака на півночі Колумбії. У студентські роки вивчав право в університетах Боготи і Картахени. Потім як журналіст об"їхав мало не увесь світ.

У сімдесяті Маркес немало часу провів на Кубі, де подружився з Фіделем Кастро. На словах Маркес підтримував комуністичний режим на Острові Свободи, але одночасно сприяв облаштуванню політичних біженців з Куби в США. Письменникові часто дорікали в одержимості політикою, а він незмінно відповідав, що любить спостерігати, як жадання влади долає людей: це такий багатий грунт для романів.

Під кінець минулого століття Культ Маркеса набрав силу до такої сили, що в 2004 році пірати ухитрилися викрасти рукопис його маленького (всього 104 сторінки) роману "Спогади про моїх сумних повій" і видали книгу нелегально. Втім, і раніше навколо Маркеса відбувалися трагікомічні історії: так, в 2000 році перуанська газета La Republica повідомила про смерть письменника і опублікувала його прощальний вірш.

У 2006-му Маркес зробив несподіване визнання іспанській газеті La Vanguardia: він розповів, що більше негоден узятися за перо. Чи хвороба послужила тому причиною (ще в 1999 році у нього діагностували рак лімфатичних вузлів), чи втома, невідомо.

Колись він так пояснив успіх своїх прийомів магічного реалізму: "Бачте, якщо повідомити, що слони летять по небу, то люди вам точно не повірять. А ось якщо сказати, що летять 425 слонів, то вони напевно піднімуть голови".

До ювілею Габо, як звуть письменника на батьківщині, політики, журналісти і діячі культури з іспаномовних країн розпочали марафонське читання романа Габрієля Гарсіа Маркеса "Сто років самотності". У проекті беруть участь 80 людей, останній читець завершить виступ 6 березня 2007 року, в день 80-ліття знаменитого колумбійського письменника. У числі учасників марафону - перший віце-прем"єр іспанського уряду Марія Тереса Фернандес де ла Вега, кубинський актор Володимир Крус, посол Колумбії в Іспанії Ноемі Санін.

13 принципів Габріеля Гарсіа Маркеса, які, як думається, ще не втратили актуальності:

1. Я люблю тебе не за те, хто ти, а за те, хто я, коли я з тобою.

2. Жодна людина не заслуговує твоїх сліз, а ті, хто заслуговують, не примушують тебе плакати.

3. Якщо хтось не любить тебе так, як тобі того хочеться, це ще не означає, що він не любить тебе всією душею.

4. Справжній друг - це той, хто тримає тебе за руку, і відчуває твоє серце.

5. Найгірший спосіб нудьгувати за людиною - це бути з нею і розуміти, що вона ніколи не буде твоєю.

6. Ніколи не припиняй посміхатися, навіть коли тобі сумно, хтось може закохатися в твою усмішку.

7. Можливо, в цьому світі ти всього лише людина, але для когось ти увесь світ.

8. Не витрачай час на людину, яка не прагне провести його з тобою.

9. Можливо, Бог хоче, щоб ми зустрічали не тих людей до того, як зустріли нарешті ту єдину людину. Щоб, коли це трапиться, ми були вдячні.

10. Не плач, через те що це закінчилося. Посміхнися, бо це було.

11. Завжди знайдуться люди, які заподіють тобі біль. Потрібно продовжувати вірити людям, просто бути трохи обережніше.

12. Стань краще і зрозумій, хто ти, перш ніж зустрінеш нову людину і будеш сподіватися, що вона тебе зрозуміє.

13. Не докладай аж стільки зусиль, все найкраще стається несподівано.

За матеріалами The New Yorker, Лента.ру


Зараз ви читаєте новину «Маркес святкує одразу три свої ювілеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі