вівторок, 19 жовтня 2010 14:12

Малкович: Необхідно підтримувати авторів, яких люблять читачі, а не чиновники

Малкович: Необхідно підтримувати авторів, яких люблять читачі, а не чиновники

Держкомітет телебачення і радіомовлення керувався несправедливими критеріями відбору книг, які будуть видані до кінця 2010 року в межах державного замовлення.

Таку думку висловив український поет, директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" Іван Малкович у коментарі Gazeta.ua.

"Вже років з десять книжки нашого видавництва не подаюся на такі програми. Причин тому багато, і одна з них полягає у тому, що, на мою думку, критерії відбору книг для фінансування з державного бюджету не є справедливими. Незрозуміло, чому до списків потрапляє так багато книжок державних мужів. Це нагадує таке собі завуальоване відмивання коштів. А коли дивишся на собівартість книжок, які видаватимуться за державні кошти, складається враження, що їх обкладинки робитимуть із золота", - зазначив він.

На думку Івана Малковича, держава має допомагати виданню лише тих книг, які є дійсно цікавими широкому колу читачів.

"Не треба підтримувати всі видавництва і всі книжки. Необхідно підтримувати "рейтингових" авторів, яких люблять читачі, а не чиновники. Є багато книжок, які, наприклад, можуть допомогти дітям поринути у вир читання. Якщо їх видання підтримуватиме держава, вони з'являться й у сільських бібліотеках. І тоді багато хто з дітей дізнаються, де у них в селі розташована бібліотека", - наголосив він.

Іван Малкович висловив упевненість, що вибір книжок для видання за державні кошти не має залежати від чиновників.

"Керувати розподілом фінансів мала б громадська рада. До її складу, мабуть, мали б увійти не видавці, а критики. Це потрібно, щоб мінімізувати можливість лобіювання. Упевнений, що така громадська , яка складалася б щонайменше з 15 осіб і мала б широкі повноваженнями, завжди змогла б досягти прийнятного для більшості рішення".

Видавець також підкреслив, що фінансова допомога видавництвам має збільшитися.

"Державна підтримка у видавців нині є, діють нормальні закони, і це вже чудового! Головне, щоб їх не скасували. Інша річ, що, наприклад, на відміну від Росії, де виділяються величезні кошти для видавничої справи, в Україні аналогічні суми мізерні", - сказав Іван Малкович.

Нагадаємо, напередодні Держкомітет телебачення і радіомовлення затвердив перелік книг, які будуть видані до кінця 2010 року в межах державного замовлення. Серед найбільш дорогих опинилися твори, створені за участю спікера Володимира Литвина і міністра Кабінету міністрів Анатолія Толстоухова. Водночас сучасні українські автори на держпідтримку можуть не розраховувати.

Зараз ви читаєте новину «Малкович: Необхідно підтримувати авторів, яких люблять читачі, а не чиновники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі