неділя, 28 липня 2019 20:23

"Люди мають відчути себе громадянами" - експерт про новий план повернення Донбасу

"Люди мають відчути себе громадянами" - експерт про новий план повернення Донбасу
Сергій Гармаш: Людей з Донбасу треба стимулювати їздити в Україну вчитись, відпочивати, працювати. Фото: Сергій Старостенко

Ми зараз маємо декларувати план деінтергації Донбасу, щоб люди в ОРДЛО бачили, що їх чекає. Але проблема у тому, що не маємо цього плану.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить журналіст Сергій Гармаш.

"Не визначились, яку країну будуємо. Хтось - національну державу. Хтось - ліберальну країну, орієнтовану на загальнодемократичні цінності. Президентські вибори показали ці пропорції. У минулій Раді були прихильники 25 відсотків, яким важливіша форма, ніж суть. У таких умовах неможливо випрацювати стратегію реінтеграції Донбасу. Пропагандистська зашореність наших лідерів грала більшу роль, ніж здоровий глузд. Тільки зараз стало можливим напрацювання основ реінтеграції й озвучення її місцевому населенню", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі окупованих територій поступово розчаровуються в Росії

На його думку, новий план повинен передбачати лібералізацію пропускного режиму.

Люди мають почувати себе нашими громадянами й не питати дозволу на переїзд із одного району до іншого.

Не має бути обмежень транспортування товарів приватними особами. Але відмова співпраці з підприємствами, що там працюють, має зберігатися. Вони платять податки сепаратистським владам і підтримують їх економіку. Людей треба стимулювати їздити в Україну вчитись, відпочивати, працювати", - додає журналіст.

Президент Росії Володимир Путін спростив отримання російського громадянства для усіх українців, що живуть у Луганській і Донецькій областях.

Зараз ви читаєте новину «"Люди мають відчути себе громадянами" - експерт про новий план повернення Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі