субота, 06 лютого 2021 10:20

Лукашенко набрид Путіну - Іноземцев

Лукашенко набрид Путіну - Іноземцев
Фото:apostrophe.ua

Про ситуацію в Білорусі після президентських виборів та подальші її відносини Мінська й Москви розповів журналу "Країна" економіст і соціолог Владислав Іноземцев.

Ми бачили вибори в Білорусі. Зараз там глухий кут. Куди далі може рухатись політичне життя північної сусідки України?

- Теперішня ситуація в Білорусі - це нова реальність, повернути назад неможливо. Лукашенко намагатиметься утриматись, що викликатиме подальшу обструкцію Заходу. Економічна залежність Мінська від Москви - величезна, відтік бізнесу наростає. На мій погляд, у Росії тут найвагоміші важелі впливу.

Лукашенко Кремлю набрид. Не можу сказати, чи є кандидатури на його заміну, як розвиватиметься ситуація з Віктором Бабарико, що буде з конституцією Білорусі. Але в Росії від Лукашенка чекають змін або від нього, або пов'язаних із його відходом від влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто буде суперниками та союзниками Байдена

А якщо йтимуть шляхом збереження влади Лукашенка?

- Якщо Росія даватиме Лукашенку кілька мільярдів доларів на рік, то в Білорусі нічого не зміниться. Не бачу потенціалу в громадянського суспільства довести справу до кінця. Люди виїжджатимуть із країни, репресії не зменшуватимуться. Ми бачимо приклад Хабаровська: були мітинги на захист губернатора, але згодом усе затихло. Мобілізація "в довгу" в наших країнах не працює. Тому Білорусь, хоч і є полем бою між Заходом і Росією, але це конфлікт малої інтенсивності.

Повний текст інтерв'ю читайте в журналі "Країна" №5 за 4 лютого 2021 року

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко набрид Путіну - Іноземцев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі