четвер, 10 січня 2008 19:20

Листівки "Згадай про Ніжин" розіслали в 24 країни

  Одна з листівок серії ”Згадай про Ніжин”. Зимовий фотопейзаж біля центрального входу Ніжинського університету імені Гоголя. Листівка випущена 2007 року, на ній фото Тамари Пінчук
Одна з листівок серії ”Згадай про Ніжин”. Зимовий фотопейзаж біля центрального входу Ніжинського університету імені Гоголя. Листівка випущена 2007 року, на ній фото Тамари Пінчук

Музей "Поштова станція" спільно з громадською організацією розвитку культури "Модель 21" організували акцію "Відправ листівку з Ніжина". Протягом грудня жителям міста безкоштовно роздали понад 10 тис. поштівок. Люди відправляли їх родичам та знайомим. За даними пошти, розійшлися вони в  189 населених пунктів України та у 24 країни світу. Нині листівки можна придбати в музеї "Поштова станція" за 1 грн.

Музей розташований у центрі міста у старовинному флігелі поштової станції початку ХІХ ст. Вона була однією з найбільших в Україні. Містом проходило сім  поштових трактів.

Перед ворітьми до музею вкопано дерев"яний смугастий стовп. У сінях висить кінська збруя. У двох кімнатах розташувалася експозиція: макет станції ХІХ ст., марки, конверти, листівки з написами "Привет из Нежина", "Поклон из Нежина" та старовинні речі подорожнього побуту — чорнильниці, лампи, піддужні дзвоники, свічники.

Друга зала обладнана як кімната станційного наглядача. На стіні висить карта поштових трактів Російської імперії, стоїть старовинний стіл, лави, скрині, дорожні валізи. За столом навпроти —  самовар та чайний посуд.

— Про акцію "Відправ листівку з Ніжина" ми нікуди не повідомляли. Більшість людей довідувалося про це від інших, — розповідає директорка музею Ольга Пономар, 51 рік. — Роздавали їх у всіх міських поштових відділеннях, нашому музеї та Будинку книги. Не чекали такого ажіотажу. Думали, що люди їх залишать на згадку. Але майже всі поштівки розіслали. Тепер починають надходити відгуки. Пишуть і дзвонять з Ізраїлю, Польщі, Росії. Дякують за сюрприз, діляться спогадами про роки життя в Ніжині.

"Ви навіть не уявляєте, яке велике діло зробили! Це як ковток свіжого повітря з Ніжина," — сказав працівникам музею колишній ніжинець з Ізраїлю.

Надрукували чотири види листівок: панорамне фото Ніжина на заході сонця, зимовий фотопейзаж біля університету,  пам"ятник Миколі Гоголю — взимку і влітку. Написи "Згадай про Ніжин" зробили кількома мовами.

Випуск листівок оплачували партнери організації "Модель 21" зі швейцарської культурної програми та швейцарського агентства з розвитку і співробітництва. За попередніми підрахунками, на виготовлення листівок, придбання марок та невеликих плакатів  витратили 7 тис. грн.

Організатори акції планують створити фонотеку зі спогадів про Ніжин людей, які виїхали з міста.

Зараз ви читаєте новину «Листівки "Згадай про Ніжин" розіслали в 24 країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі