четвер, 22 березня 2007 10:29

Лідера басків виправдали відразу після арешту

У середу іспанська поліція заарештувала Арнальдо Отегі (Arnaldo Otegi), лідера політичного крила сепаратистської баскської організації ETA, після чого суд зняв з нього обвинувачення в пропаганді і виправданні тероризму і закрив справу. Отегі знов отримав свободу.

Голову партії "Батасуна" притягли до відповідальності за те, що на похоронах 22-річної терористки ETA Олайї Кастресани (Olaya Castresana), яка загинула через необережне поводження з вибухівкою, він назвав членів ETA справжніми патріотами. За словами прокурора, підсудний виразив "свої переконання зайве самовпевнено, проте це лише думка, яка може бути спірною, але не є кримінальною".

Арнальдо Отегі заарештували за відмову з"явитися до Мадрида на процес, суд вимагав для нього 15-місячного тюремного ув"язнення. Втім, за грати лідер "Батасуни" все одно б не потрапив – усі вироки на термін менше двох років в Іспанії замінюються умовним покаранням. У листопаді 2005 року Отегі вже був засуджений до року "в"язниці" за те, що назвав короля Хуана Карлоса "головним мучителем" басків.

Отегі також подав апеляцію на інший звинувачувальний вирок, винесений йому минулого року за симпатію ще до одного члена ETA – Хосе Мігеля Беналарана (Jose Miguel Benalaran). Верховний суд Іспанії розгляне апеляцію після муніципальних виборів 27 травня, у яких сподівається взяти участь "Батасуна".

Уряд допустить політичне крило ETA на вибори лише після того, як його представники офіційно засудять насильницькі методи ведення боротьби. У четвер виповниться рік перемир"ю, оголошеному ETA і порушеному за цей час один раз – від вибуху бомби в аеропорту Мадрида 30 грудня 2006 року загинули дві людини, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Лідера басків виправдали відразу після арешту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі