пʼятниця, 09 лютого 2018 17:02

Квіти на місці мін, автомийки і рівні дороги: як східняки відбудовують Донбас
10

Фестиваль соціальної реклами Molodiya Festival та Програма розвитку ООН в Україні запустили проект про підприємців-східняків, які відбудовують Донбас. Короткі відеоролики розповідають про те, як людям, котрі постраждали від війни, вдалося започаткувати власну справу на новому місці та надати робочі місця іншим людям.

Максим Новак у буквальному сенсі на місці мін вирощує квіти. Переселенець збудував тепличне господарство у Гірському (Луганська область), а це за кілька кілометрів від лінії зіткнення.

- Кожна людина чогось боїться, але не спробувавши, не знатимеш, що попереду. Якщо йдеш, борешся, не здаєшся – то обов'язково досягнеш успіху, – переконаний Максим.

Ролик про нього зняли MOON Production з Києва.

Вадим Любченко латає дороги. Каже, що у кожного з нас є своя яма на дорозі, біля садка або школи, біля будинку або магазину, і тільки тобі вибирати – жити з ямою чи ні.

- Я зробив свій вибір. Ми відремонтували близько 2500 кв. м ям на дорогах і тротуарах. Багато водіїв зупиняються і тиснуть руку, – розповідає підприємець.

Відео про нього зняли режисерка Катерина Балабай та Mediagroup 8 з Харкова.

Тетяна Рикова, переїхавши із зони проведення АТО в Харків, відкрила автомийку:

- Я завжди хотіла мати свій бізнес, але не думала, що це буде так швидко. Для мене бути успішною людиною – це робити свою улюблену справу і отримувати від цього задоволення. Виявилося, що всі складнощі в моєму житті і всі проблеми були на краще. Завдяки ним я стала тою, ким стала, – розповідає Тетяна.

Ролик про неї зняв режисер Орест Смілянець з Києва.

Підприємець Дмитро Лозенко із Сімферополя, переїхавши в Дніпро, відкрив майстерню "Автоестет":

- Я не лікар швидкої допомоги, я не пожежник, я не рятую людські життя. Але я громадянин своєї країни, я плачу податки, даю людям роботу і віру в те, що помилки можна виправити. Даю можливість почати ще раз, як почав і я.

Відеоролик про нього зняла режисерка донеччанка Аліна Зеленкова.

Ілля Лазаренко, підприємець зі Слов'янська, власник студії ландшафтного дизайну. Війна зруйнувала його майданчик для продажу рослин і житловий будинок, але він повністю відновив свою справу.

- У нас людей можна змусити працювати тільки так: ти стаєш біля них і працюєш. Вони дивляться: "Ага, начальник працює, значить, треба і собі. Інакше ніяк

. Ролик про нього зняла київська студія Peredova.

70-річний Павло Степанов, переселенець з Луганська, відкрив ковальську майстерню в селищі Куп'янськ Харківської області:

- Я вірю в майбутнє не тільки України, а й усієї Землі. Все-таки настане хороший час, коли люди житимуть щасливо і радісно. Бажаю людям, які переїхали із зони бойових дій не боятися проявити себе. Стукайте – і вам відкриють, шукайте – і ви знайдете.

Відео про Павла зробили режисер Владислав Станкевич та PaperPlanes Production, Київ.

Наталія Кравцова відкрила майстерню дерев'яних виробів:

- Радує здивування в очах людей, коли дізнаються, що мій продукт – це результат жіночої праці, всупереч стереотипній думці, що столярні роботи – для чоловіків. Подобається, що навіть сторонні люди, потрапивши в мою майстерню, мимоволі починають фонтанувати ідеями.

Відео про підприємицю зняв київський режисер Дмитро Камінський.

Ігор Терновий відкрив "Добру пекарню" в Маріуполі:

- Виробництво хлiба – дуже важка праця, всi етапи виготовлення виконуються однiєю людиною – мною. Починаючі вiд тiстоводства, закiнчуючи випiчкою. А реалiзує хлiб моя дружина. Якщо людина має бажання, навички та мрiю щось робити, вона завжди доб'ється успіху, – переконує пекар.

Історію про Ігора Тернового зняв київський режисер Максим Люков.

Євдокія Мілашова з руїн розбудувала хостел у Рубіжному. Тепер там живуть переселенці, студенти і робітники, які відновлюють інфраструктуру міста. Вже з шостого місяця заповнюваність хостелу складала 100%. Зараз Євдокія хоче установити на даху сонячні батареї.

Відео про неї зняв київський режисер Юрій Юдін.

Світлана Лук'янченко з Луганська, переїхавши в Дніпро, заснувала сімейно-консультативний центр гармонійного розвитку "Територія позитиву".

- Ми хочемо навчити людей бути активними і сміливо впроваджувати свої проекти в життя.

Відеоролик про неї зняв режисер Юліан Кухлевський зі Львова.

Зараз ви читаєте новину «Квіти на місці мін, автомийки і рівні дороги: як східняки відбудовують Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі