четвер, 23 жовтня 2008 15:56

Курс долара вже перевищив позначку в 6 гривень і буде зростати далі - експерт

Таким курс може бути наступного року. А до кінця року поточного американська валюта скоріше за все заспокоїться.

Наприкінці 2008 року курс долара в Україні може становити 5,80 гривні.

Таку думку висловив старший економіст Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський.

Курс долара може трохи заспокоїтися лише наприкінці року. А потім знову почне зростати

Він, зокрема, зазначив, що коливання курсу залежатимуть від підтримки гривні з боку Національного банку. "Процес добре керований і залежить від багатьох суб"єктивних факторів. Ми бачили, як Національний банк кілька разів змінював свої підходи до курсоутворення. Нацбанк має величезні резерви, їх цілком вистачить для того, щоб підтримувати курс долара. Але підтримка курсу – це небезпечна політика. Вона провокує валютних спекулянтів", - наголосив експерт.

Долар буде зростати до 6,5 грн

Він зазначив, що "з цієї причини Національному банку не варто підтримувати валюту занадто жорстко, або брати якісь зобов"язання". "Але він (Нацбанк) не хоче допустити обвального зниження (гривні), і коли на ринку з"являються панічні настрої, виходить з інтервенціями", - також звернув увагу Дубровський.

З огляду на це, він спрогнозував, що "якщо Нацбанк буде проводити таку політику, якщо йому вдасться, курс буде плавно знижуватися". "Десь на таких позначках, як зараз, 5,8, він до кінця року цілком може залишитися. Буде плавно до цих значень підходити", - наголосив економіст.

"Але багато чого може статися. Зокрема, якщо будуть проблеми в банківській системі, або якщо раптом якісь підприємства збанкрутують, це може вплинути (на курс). Це породжує паніку", - також звернув увагу Дубровський.

Він додав, що об"єктивні підстави зростання курсу долара "будуть принаймні до тих пір, поки курс не стане десь 6,5 (гривні за долар)". "Але це не означає, що він має до цього значення дійти до Нового року. Скоріше це буде десь із середини наступного року. В такій ситуації, як зараз, дуже велика непевність (із курсом)", - додав економіст.

Нагадаємо, сьогодні в українських обмінниках курс долара вже перевищив позначку в 6 гривень, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «Курс долара вже перевищив позначку в 6 гривень і буде зростати далі - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі