четвер, 01 серпня 2019 14:51

Купу коштів закопали на дно Балтики: чим загрожує Росії проект нових санкцій

Купу коштів закопали на дно Балтики: чим загрожує Росії проект нових санкцій
Санкції будуть стосуватися швейцарської компанії "Алсіс" та італійської "Сайпем" Фото: rbc.ua

Комітет Сенату США з міжнародних справ схвалив законопроект, який має накласти санкції щодо компаній та осіб, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік-2". Його підтримали 20 із 22 представників комітету.

Обмежувальні заходи будуть введені проти швейцарської компанії "Алсіс" та італійської "Сайпем", які мають контракти на прокладку труб.

Під санкції підпадають всі судна, які ведуть прокладку труб для експорту російського газу. Законопроєкт передбачає санкції проти компаній, які проводять страхування газопроводу.

Власникам компаній і техніки пропонують заборонити в'їзд в США і заморозити їхні активи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивіденди Газпрому заморозили: подробиці

"Це завершення формальної процедури внутрішньосенатського погодження. Очевидно, що після літніх відпусток проект стане законом. Це станеться вже наприкінці цього місяця, - каже експерт із енергетики Михайло Гончар. - Американський конгрес і раніше був майже одностайним. Мають двопартійний консенсус у питанні "Північного потоку-2". Особливість цього законопроекту полягає в тому, що він не б' є напряму по компаніях партнерах Газпрому з Європи. Бо це могло б викликати дуже нервову реакцію з боку Берліну та Відню, Парижу. Натомість тиснуть на виконавців робіт зі зварювання труб, без яких Газпром втілити проект нездатен. Американські законодавці виписали таким чином, що до прямого застосування санкцій може не дійти. Бо ці компанії можуть відмовитись від подальшого виконання робіт. Оскільки їх втрати будуть більшими, ніж вигода. Швейцарська компанія має багато контрактів у Мексиканській затоці від американських компаній. Їм є що втрачати: репутацію, контракти, гроші. Якщо проект не добудують — це буде удар по Росії. Купу коштів просто закопали на дно Балтики. А ці санкції як мінімум затримають, а як максимум взагалі зупинять будівництво".

"Північний потік-2" - друга лінія магістрального газопроводу з Росії в Німеччину через Балтійське море в обхід України. Довжина - понад 1,2 тис. км. Проект підтримують Німеччина, Нідерланди, Франція, Австрія та Росія. Противники "Північного потоку-2" - Польща, країни Балтії та Данія. Якщо "Північний потік -2" збудують, Україна втратить Україна $3 млрд, які вона отримує щорічно від транзиту газу до країн ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Купу коштів закопали на дно Балтики: чим загрожує Росії проект нових санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі