середа, 03 лютого 2021 11:32

Хто буде суперниками та союзниками Байдена

Хто буде суперниками та союзниками Байдена
Джо Байден став 46-м президентом США 20 січня 2021 року. Фото: pravda.com

Як новий президент США Джо Байден формуватиме зовнішню політику і хто буде його суперниками та союзниками, розповів журналу "Країна" економіст і соціолог Владислав Іноземцев

- Багато речей, сформованих за часів Трампа, залишаться. Байден, хоч це здається і не дуже суттєвим, погодив збереження американського посольства в Єрусалимі. Раніше демократи не підтримували цієї ідеї.

Американські аналітики та новий держсекретар говорять про суперництво з Китаєм. За Трампа ця тема домінувала в зовнішній політиці США. Так буде і за Байдена. Китайців намагатимуться витиснути з американських ринків. Тренди показують, що наступного року Мексика може стати найбільшим торговим партнером Штатів. Цей зсув суттєвий. Китайці затихли, хоч намагатимуться зробити "перезавантаження" відносин.

А щодо відносин із Росією?

- Якщо читати російських лібералів, то є надії, що тиск на Кремль посилять. Я не певен.

Чому?

- По-перше, Байден хоче продовження дії договору про стратегічні наступальні озброєння, СНО-3, що обмежує кількість американської та російської стратегічної ядерної зброї. Кремль це використає сповна.

По-друге, невідомо наскільки паритетними будуть антикитайські й антиросійські напрямки зовнішньої політики Вашингтона. Зараз Росія не становить для США економічної загрози, торгівля між країнами невелика. Не можу сказати, що американці погодилися з порушенням прав людини в РФ, та їхні надії на зміни в Росії зменшилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден готує промову про роль США у світі

По-третє, у РФ немає можливості демократичної зміни влади на виборах, а Путін залишиться в Кремлі після 2024 року. Тому я й не певен, що буде сильний тиск.

У Москві кажуть, що треба покращувати відносини з США. Але й цього не станеться, бо санкції проти РФ - це ще й спосіб пояснення проблем Росії. Проблеми пояснюються тиском Заходу. А якщо буде "мир і дружба", то можна перейти до ситуації горбачовської перебудови, коли в країні було все кепсько, а зовні - дружба.

Повний текст інтерв'ю читайте в журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Хто буде суперниками та союзниками Байдена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі