вівторок, 18 грудня 2007 12:24

Крупний корупційний скандал у норвезькій армії

У норвезькій армії вибухнув найбільший в історії країни корупційний скандал. У результаті перевірки в міністерстві оборони країни минулого тижня пройшла серія затримань. Окрім чинних і колишніх генералів і адміралів поліція заарештувала кількох керівників норвезького філіалу концерну Siemens, що поставляв збройним силам Норвегії програмне забезпечення та комп"ютерну техніку. У будинках десятків співробітників Міноборони були зроблені обшуки і вилучені комп"ютери для отримання додаткових доказів.

Все почалося ще минулого року, коли міністр оборони Анне-Грете Еріхсен запідозрила, що її відомство в 1995– 2005 роках проводило військові закупівлі за завищеними цінами. Було призначено внутрішнє розслідування, підсумком якого стала доповідь, що вийшла в червні минулого року. Найгірші побоювання глави Міноборони справдилися. Перевірка була продовжена, а її результати виявилися такими серйозними, що справа була передана в економічну поліцію.

Siemens, бажаючи зменшити масштаби скандалу, добровільно погодився виплатити Міноборони близько трьох мільйонів євро як компенсацію за завищені контрактні ціни, проте цей жест примирення не зупинив розслідування. Як з"ясувалося, Siemens і ще 15 компаній, що співробітничали зі збройними силами, витратили на хабарі клієнтам понад два з половиною мільйони євро. Ці гроші пішли на оплату ексклюзивних закордонних мандрівок для генералів і адміралів, на організацію для них полювань і банкетів.

Хабарі були непогано закамуфльовані: кожного разу учасникам поїздок та інших розваг виставляли рахунки за послуги, але суми були не співставні з ринковими.

Зараз затримані запевняють, що їм і на думку не спадало, що польоти до Іспанії для гри в гольф або поїздки на яхтах в Каліфорнії були "подякою" постачальників. Копійчана вартість екскурсій пояснювалася, на їхню думку, хорошими міжнародними контактами представників Siemens. За рахунок завищення вартості своєї продукції і отримання контрактів німецький концерн заробив кількадесят мільйонів євро, але зараз ризикує втратити сотні мільйонів через бойкот, оголошений йому держустановами Норвегії. Співробітники концерну в цій країні чекають масових звільнень, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Крупний корупційний скандал у норвезькій армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі