середа, 14 травня 2008 14:46

Короля Непала виганяють з палацу

Непальський король Гьянендра отримав розпорядження добровільно покинути свій палац в Катманду до 28 травня, до того, як на своє перше засідання зберуться Установчі збори.

Протягом останнього травневого тижня вони мають ухвалити рішення про скасування в Непалі монархічної системи, що існувала останні 240 років і прийняти нову конституцію, в якій і буде проголошений перехід країни до нового демократичного ладу.

У нього Гьянендра як король вже не впишеться, але як пересічний непальський громадянин він може залишитися жити в країні. Якщо ж врахувати, що до коронації останній монарх Непалу успішно займався бізнесом, то вірогідність поверненя Гьянендри до колишнього заняття теоретично зберігається, і вибір за ним.

Принаймні, про це заявили керівники маоїстської Компартії Непалу, які і запропонували зараз Гьянендрі звільнити королівський палац. У випадку, якщо він не зробить це добровільно, то вже до практично позбавленого влади монарха застосують силу.

Маоїсти, фракція яких стала найбільшою в Установчих зборах, поки пропонують Гьянендрі "влитися в політичний процес" і співробітничати з його учасниками. Питання про те, чи захоче Гьянендра перетворитися з короля в пересічного непальського громадянина, хоча і важливий, але все таки не найголовніший для маоїстів.

Діставши в результаті виборів доступ до важелів державної і законодавчої влади, вони більше стурбовані планами перевлаштування Непалу на новий лад, формуванням уряду, який і займеться рішенням цієї доленосної задачі.

Нагадаємо, що маоїсти багато років послідовно виступали проти монархічного ладу і почали через це 12 років тому громадянську війну. Вона забрала життя 13 тисяч людей і закінчилася в 2006 році, коли непопулярний король Гьянендра на хвилі народного гніву відмовився майже від всіх своїх повноважень, передає ІТАР-ТАРС .

Зараз ви читаєте новину «Короля Непала виганяють з палацу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі