вівторок, 15 серпня 2017 16:22

Корейські шпигуни, які "погоріли" на Південмаші, уже 6 років сидять в Україні

Корейські шпигуни, які "погоріли" на Південмаші, уже 6 років сидять в Україні
Двоє шпигунів КНДР уже 6 років сидять в тюрмі в Україні / фото: Depo.ua

Представники Північної Кореї, які 2011 року намагалися отримати доступ до ракетних технологій виробничого об'єднання "Південмаш", були заарештовані. Відбувають покарання в Житомирській виправній колонії.

Про це написав у Facebook радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

"З огляду на те, що проти Північної Кореї введені санкції на поставку ядерних і ракетних технологій, Україна не вела і не веде жодних переговорів і, тим більше, операцій з Північною Кореєю із цих питань. Знаючи це, представники Північної Кореї 2011 року намагалися отримати доступ до технічної документації щодо ракетних технологій ВО "Південмаш", проте були викриті співробітниками контррозвідки і відповідно до рішення Миколаївського апеляційного суду від 27 листопада 2011-го отримали по 8 років позбавлення волі за шпигунство", - написав Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не КНДР: Україна продала Південній Кореї програми для ракетних двигунів

Він відзначив, що громадянин Північної Кореї Лю Рю Сонг Чель досі відбуває покарання в Житомирській виправній колонії №4.

Лі Тхе Кіль відбуває покарання в Житомирській виправній колонії №8.

До обох ув'язнених застосований "закон Савченко". Тому вони вийдуть на свободу 6 вересня 2018 року.

"Факт затримання і притягнення до відповідальності громадян Північної Кореї за спробу доступу до секретних українських ракетних технологій - факт демонстрації реального ставлення України до питання нібито поставок технологій до Північної Кореї", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея впаде разом з РФ - військовий експерт

У газеті New York Times з'явилася публікація, в якій сказано, що двигуни для міжконтинентальних ракет Північної Кореї були виготовлені в Україні, а КНДР придбала їх на чорному ринку. Цю інформацію спростував секретар РНБО України Олександр Турчинов. Як зазначає заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін, стаття у New York Times побудована на точці зору однієї людини, яка працює у недержавній організації. Йдеться про Майкла Еллмана, який у 1995-2001 роках очолював програму скорочення російської ракетної загрози, яка мала на меті демонтаж застарілих ракет. Він тоді працював у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Корейські шпигуни, які "погоріли" на Південмаші, уже 6 років сидять в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі