четвер, 06 лютого 2020 13:35

Коли в Україні з'явиться 5G - прогноз експерта

Покриття 5G в Україні може з'явитися уже до 2024 року. Спершу мобільний зв'язок покращиться у великих містах - Києві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі.

Про це Gazeta.ua розповів експерт інформаційної спільноти "Мобільний зв'язок України" Олег Свистун.

Автор: voucherergasia.gr
  Мобільний інтернет охопить 95% України
Мобільний інтернет охопить 95% України

Наскільки в Україні добре покриття мобільного інтернету?

Зараз покриття мобільного інтернету "Київстару" та Vodafone охоплює до 70 відсотків території України. lifecell покриває трохи менше. Це не дуже позитивні цифри. Але за два роки ми у цьому напрямку значно просунулися. Із 2018-го оператори активно розвивають свої мережі. Уже в березні цього року вони отримають нові ліцензій для запуску 4G у низькому діапазоні 800 і 900 МГц. Крім основної трійки операторів, ліцензію отримає "Інтертелеком". Матиме частоту в 850 МГц і з квітня 2020-го зможе почати розвивати 4G без обмежень по регіонах. Але основною все ж залишиться частота у 1800 МГц. На нижчому діапазоні нормального сервісу не буде. Ними покриватимуть здебільшого віддалені дороги та села, де мало жителів.

В уряді говорять, що за два роки швидкісним мобільним зв'язком покриють 90% території України. Це реально?

Офіційно розширення покриття починеться із західних областей. До грудня 2022-го мобільний інтернет таки охопить більше 90 відсотків країни. Але все ж оператори активніше покриватимуть пріоритетні для себе регіони. "Київстар" - західні області, Vodafone - східні, а lifecell - центр. Так поступово дійдемо до суцільного покриття по всій країні. Проте швидкість інтернету буде невеликою. Відправити повідомлення чи завантажити новинну стрічку у соцмережах зможемо, а от дивитися відео - ні. Це через те, що маємо обмеження: військові займають великий відрізок частот, хоча не використовують їх. Але в населених пунктах інтернет буде хороший, слабшим покриватимуть дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли головні дороги країни покриють інтернетом 4G

Які чинники можуть гальмувати цей процес?

Найбільше труднощів створюють радіофоби, які самі ж не дозволяють операторам зводити базові станції поблизу їхніх осель. Наприклад, у Києві знаю кілька мікрорайонів, де 3G і 4G просто немає. Оператори з радістю це виправили б, але жителі не дають, а потім жаліються на поганий зв'язок. Хоча в Україні дозволяється облаштовувати такі станції на житлових будинках і біля лікарень. Санітарна зона від антен становить два метри. Перебувати на більшій відстані безпечно всім, впливу на організм ніякого не буде. Є ще багато інших ризиків: брак коштів, крадіжки на станціях, різні політичні процеси. Але поки що все йде за планом.

Чи подорожчають послуги операторів після розширення покриття?

Так. Збільшення цін уникнути неможливо. Зараз ми маємо дуже малий середній чек на одного абонента. Наприклад, ті, хто користується інтернетом від Vodafone, платять близько 104 грн у місяць, хто не користується - 40 грн. Оператори просто вимушені збільшувати вартість послуг. Проєкт покриття 4G вимагає великих інвестицій, близько 4 млрд грн, які вони не зможуть окупити. Особливо lifecell, бо з головної трійки він найменш потужний. Крім цього проєкту, треба розвивати ще інші напрямки.

Що потрібно зробити, аби якісний інтернет був у потягах та метро?

У харківському метро інтернет є. У Дніпрі це невигідно робити. Там малий пасажиропотік, тому не буде належного комерційного та економічного ефекту. А от у Києві про це давно говорять, але ніяк не зрушать із місця. 5 лютого була чергова сесія міськради, на якій мали врегулювати вартість доступу до інфраструктури метрополітену для оснащення там 3G та 4G. Але в них знову щось пішло не так - і цю справу відклали.

Із потягами Укрзалізниці трохи складніше. В операторів є обов'язок покрити інтернетом автомобільні дороги, а не залізничні. Для цього треба ще більше грошей. У потягах буде хороший інтернет, але не так швидко. Можна було б обладнати Wi-Fi. "Інтертелеком" уже працював із Укрзалізницею в цьому напрямку, але більше не хочуть. Були проблеми з оплатою. Усе таки це інфраструктурний проєкт, який має підтримувати Укрзалізниця. А вона в цьому не зацікавлена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських селах з'явиться швидкісний мобільний інтернет

Наскільки Україна відстає від інших країн у цій сфері?

Україна не дотягує до більшості країн Європи. Але, за рейтингом швидкості середнього доступу до інтернету від платформи Speedtest, ми різко просунулися вперед та вже обігнали Білорусь і Росію. Зараз посідаємо 88-му позицію, хоча ще кілька років тому були в кінці списку, нижче 130-ї поділки. Україна дуже довго відставала в цьому напрямку, і ми просто зобов'язані були швидко рухатися вперед і розвиватися.

Із 15 січня до 5 березня мобільний оператор "Київстар" закриє понад 10 дешевих тарифних пакетів із місячною абонплатою меншою за 100 грн. Це пов'язано з тим, що вітчизняні оператори вкладають у розвиток великі кошти і мають їх повертати, кажуть експерти.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні з'явиться 5G - прогноз експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі