четвер, 27 квітня 2017 00:17

Кількість українських студентів за кордоном продовжує стрімко зростати

Кількість українських студентів за кордоном продовжує стрімко зростати
У Польщі перебуває близько 17 тисяч студентів з України Фото: akcent.org.ua

В Україні зростає кількість громадян, які вирушають за кордон на навчання. Зараз в Польщі перебуває близько 17 тисяч студентів з України. Всього ж в європейських вузах навчається близько 50-55 тис українців.

Про це розповідає президент Всеукраїнської асоціації компаній по міжнародному працевлаштуванню Василій Воскобійник, передають kontrakty.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В США для надання візи перевірятимуть сторінки у соцмережах

"Безумовно, частина студенті прагне залишитися на ПМЖ. Це факт. Але дуже багато молодих спеціалістів націлені на отримання гідної освіти, досвіду роботи і повернення додому. Навіть в Україні наявність диплома від престижного європейського вузу дає дуже багато преференцій і більш високі зарплатні очікування. До того ж, в багатьох країнах ЄС (Польщі, Чехії, Німеччини, Ісландії, Фінляндії, Норвегії) навчання безкоштовне, а рівень знань набагато вище, ніж в українських вузах. Тому в розвинених державах міграція не вважається явищем, яке руйнує економіку або призводить до вимивання людського капіталу", - каже Василій Воскобійник.

За його словами, така міграційна політика в більшості країн спрямована на стимулювання здорової трудової міграції.

"Наприклад, Філіппіни, Індія, Марокко, деякі пострадянські держави Центральної Азії надають своїм громадянам всіляку підтримку у виїзді за кордон. Вони розуміють, що створити потужну економіку, яка могла б конкурувати з провідними країнами світу, ще не можуть, - каже Воскобійник. - В Україні процеси, пов'язані з виїздом наших співгромадян за межі країни, не налагоджені. Відсутній візова і консульська підтримка, немає легального регульованого ринку посередників, що надають послуги з міжнародного працевлаштування, не функціонує механізм адаптації та допомоги мігрантам, які повернулися з-за кордону додому".

Заробітчани забезпечують приплив великих обсягів іноземної валюти. За даними Нацбанку, у 2016 році заробітчани перерахували в Україну $5,4 млрд. Це майже 5,8% ВВП.

Зараз ви читаєте новину «Кількість українських студентів за кордоном продовжує стрімко зростати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі