вівторок, 09 жовтня 2007 08:51

Казахстан і Росія не можуть домовитися про суму збитків від падіння "Протона"

Казахстанська і російська урядові комісії з розслідування причин і наслідків аварії ракети-носія "Протон-М" не зуміли визначити остаточну суму збитків від даної аварії, заявив керівник російської урядової комісії, глава Роскосмосу Анатолій Пермінов.

Казахстанська і російська урядові комісії з розслідування причин і оцінки наслідків аварії ракети-носія "Протон- М" прийняли протокол спільного засідання, передає "Інтерфакс".

У Астані у вівторок з казахстанського боку документ підписав голова урядової комісії, міністр по НС Віктор Храпунов, з російською - голова урядової комісії, глава Роскосмосу Пермінов.

У протоколі наголошується, що загальна сума витрат на проведення заходів, представлених в підсумковому звіті сумісного казахстансько-російського штабу по ліквідації наслідків аварії ракети, буде визначена за підсумками додаткового розгляду сумісною робочою групою. Відшкодування екологічного збитку буде проведено після перевірки відповідних розрахунків по узгодженій методиці.

Сумісна робоча група до 1 грудня 2007 року представить головам сторін остаточні узгоджені розрахунки по витратах, пов"язаних з проведенням заходів щодо ліквідації наслідків аварії і відшкодування збитку, нанесеного Казахстану в результаті аварії, йдеться в протоколі.

Згідно документу, російській стороні належить забезпечити виплату казахстанській стороні витрат, пов"язаних з проведенням заходів по ліквідації наслідків аварії, і компенсацію збитків, нанесених казахстанській стороні, на підставі підписаних двосторонніх актів оцінки наслідків аварії в узгоджених об"ємах до кінця 2007 року.

Як повідомлялося, казахстанська сторона оцінила збиток від аварії ракети в 75 мільйонів доларів.

Ракета-носій "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М" і комерційним японським супутником JCSAT-11, яка стартувала 6 вересня з космодрому Байконур, через нештатної ситуації зазнала аварії на 3-ій хвилині польоту, її уламки впали в 40 км. на південний захід від міста Жезказган в Карагандинській області Казахстану, утворивши декілька воронок в грунті, розмір найбільшої з яких складає в діаметрі 45 метрів, глибина - 20 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан і Росія не можуть домовитися про суму збитків від падіння "Протона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі