вівторок, 16 жовтня 2007 13:32

Каспійські держави підписали підсумкову декларацію

 За підсумками саміту Прикаспійських держав у Тегерані прийнято підсумкову декларацію: підписи під документом поставили президенти Росії, Ірану, Азербайджану, Казахстану і Туркменистану.
Декларація встановлює зведення принципів поведінки прикаспійських держав і стане політичним орієнтиром у каспійських справах до вироблення Конвенції про правовий статус моря, який залишається невизначеним з моменту розпаду СРСР.

Як раніше заявив помічник президента РФ Сергій Приходько, хоча у цьому "дуже серйозному і корисному документі", який допоможе просунутися у вирішенні проблем Каспію, немає формулювання, яке визначає на скільки кілометрів і в яку сторону розділяються сектори, але "найголовніше, що там є нормоутворюючі позиції", відштовхуючись від  яких можна рухатися далі.

Президент Росії Володимир Путін у вівторок під час відкриття саміту повідомив, що у декларації вирішується ряд принципових питань, що стосуються судноплавства під національними прапорами прикаспійських держав, йдеться про необхідність вирішувати всі питання шляхом діалогу, враховуючи інтереси один одного і дотримуючи суверенітет, і відмовляючись навіть від згадки про можливість застосування сили.

У документі також зафіксована відмова надання своєї власної території для інших країн у разі агресії, або якихось військових дій відносно однієї з Прикаспійських держав.

"Важливо, що ми говоримо про неможливість надання своєї власної території для інших країн у разі агресії або якихось військових дій відносно однієї з прикаспійських держав", - цитує Путіна ІТАР-ТАСС.

Визнаючи важливість безпеки, миру і стабільності у регіоні, сторони висловили бажання продовжити переговори з усіх питань, щодо безпеки на Каспійському морі, повідомляє  РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Каспійські держави підписали підсумкову декларацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі