пʼятниця, 15 грудня 2017 13:18

Як реформувати державний календар: презентували аналітичний документ

Як реформувати державний календар: презентували аналітичний документ
В Україні триває дискусія щодо перенесення чи скасування деяких державних свят. Фото: Vidia

У Києві презентували підготовану експертами групи "Політика національної пам'яті" Реанімаційного пакету реформ Зелену книгу "Виклики законодавчого регулювання календаря державних свят".

В аналітичному документі проаналізовали ключові події з 1917 року, що впливали на формування календаря свят, міжнародний досвід, аналіз поточного нормативного регулювання, позиції зацікавлених сторін, різні думки щодо дискусійних дат, таких як 8 березня, 1-2 травня та 9 травня, а також розглянули різні варіанти реформи.

"Надмірна кількість неробочих святкових днів негативно впливає на економічну ситуацію в країні, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і назагал формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України у світі. З іншої сторони, існуючий календар свят, що певною мірою залишився в спадок від СРСР, провокує суспільну конфліктність", — йдеться у документі.

Серед проаналізованих варіантів реформи є, зокрема, проект Українського інституту національної пам'яті, можливість внесення змін до Кодексу законів про працю або ж збереження поточного стану речей. В останній версії законопроекту від інституту врахували пропозиції громадськості.

"В ньому йдеться про скорочення загальної кількості святкових неробочих днів — зокрема, про відміну практики перенесення вихідних днів, коли свято випадає на суботу або неділю, - каже представниця Українського інституту національної пам'яті Ганна Байкенич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 грудня буде вихідним

До уваги беруть також думку бізнес-спільноти. Підприємець Едуард Курганський, вважає, що кількість вихідних варто зменшувати, але мусить бути певний баланс зі святами, бо потрібно поважати традиції, які склались у державі.

"Держава врегулювала питання з Різдвом 25 грудня і показала, що ми з повагою ставимось до різних конфесій і меншин. Тепер логічно було б зробити наступний крок — напрацювати модель змінних святкових графіків", — переконаний підприємець.

Триває також обговорення дискусійних дат державного календаря. Наприклад, поки що немає єдиної позиції серед громадськості щодо того, чи залишати вихідним днем 8 березня.

Ґендерна експертка та правозахисниця Олена Суслова вважає, що вихідний день 8 березня як міжнародний день захисту прав жінок — це оксюморон.

"Якщо ми захищаємо права жінок, то відпочивати в цей день видається нелогічним. Цей день — день дій, день активізму, день наполегливих закликів змінити життя на краще", - заявляє вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відпочинок по-новому: як зміниться календар свят

Зелену книгу (Green Paper) "Виклики законодавчого регулювання календаря державних свят" підготували експерти групи "Політика національної пам'яті" Реанімаційного пакету реформ Анна Олійник, Андрій Когут та Лідія Тополевська завдяки інституційній підтримці ГО "Центр UA".
Ознайомитись з документом можна ТУТ.

"Формування державного святкового календаря завжди було важливим вектором політики держави: він дозволяє розставити ключові акценти щодо базових цінностей (що ми вшановуємо і чому) та знайти консолідуючі точки", - каже Анна Олійник.

Green Paper – документ, який аналізує проблеми державної політики у певній сфері, описує альтернативні шляхи вирішення проблеми та містить загальні висновки щодо варіантів, які підтримують стейкголдери, та ризики їх впровадження.

Вихідний 8 березня – відлуння Радянського Союзу, а саме свято потребує нового змісту. Для більшості жінок вихідний день 8 березня є ознакою того, що до їхніх прав ставляться з повагою. Але так думати помилково, вважає голова УІНП Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «Як реформувати державний календар: презентували аналітичний документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі