середа, 25 травня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Йде підвищення ставок": військовий експерт розповів про обмін бранців Азовсталі

"Йде підвищення ставок": військовий експерт розповів про обмін бранців Азовсталі
Є важелі тиску на Росію, але вони залежать від дій Заходу, наголошує Олег Жданов. Фото: Главред

У Росії заявляють, що обмінювати оборонців Азовсталі не збираються. Це може бути грою на підвищення ставок. Щоб у Кремлі стали комунікабельніші, потрібен сильніший санкційний тиск Заходу чи контрнаступ України. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Питання обміну літає в повітрі чи до початку контрнаступальної операції Збройних сил України, чи до моменту, доки влада не знайде важіль, яким можна тиснути на Путіна. Це загалом був ненадійний захід. Можливо, домовленість була про обмін всіх на всіх. Поки що Росія спростовує все це своїми заявами. Але це може бути й грою на підвищення ставок", - говорить Жданов.

У Росії офіційні особи кажуть, що обмінювати захисників Азовсталі не збираються, додає експерт.

"Була заява колишнього прем'єра Росії Дмитра Медведєва - він сказав, що обміну не може бути. Що наших військових судитимуть як злочинців і нацистів. Медведчука для обміну не хочуть розглядати. Інших заяв поки що не було", - каже Жданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не просто так у Росії горять військкомати" - Павло Лакійчук про три місяці війни

Є важелі тиску на Росію, але вони залежать від дій Заходу, наголошує експерт.

"Один із варіантів - посилення санкційного тиску. Але сьогодні навіть у США набирає обертів хвиля заяв про припинення вогню і примирення в тій ситуації на фронті, яка є зараз. Ніхто не хоче відключити Росію від SWIFT, заморожувати виплати Москві за енергоносії. Це суттєво вплинуло б на економіку Росії та зробило би її набагато комунікабельнішою. Виглядає так, що Захід не втручається в цю справу", - говорить Жданов.

На переговорну позицію також можуть вплинути перемоги на полі бою, додає експерт.

"Але поки що нам треба утримати оборону. Наше завдання - закінчити оборонну операцію з найменшими втратами, як територій, так і особового складу Збройних сил", - пояснює Жданов.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу доставили 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб прибули через гуманітарний коридор.

Для подальшого повернення їх додому з ОРДО та РФ запланована процедура обміну. Комітет Червоного Хреста почав реєструвати військовослужбовців, які залишають Азовсталь. Вже зареєстрували сотні полонених. Військові заповнюють форму з особистими даними. Вказують ім'я, дату народження і найближчих родичів.

Росіяни називають кількість українських військових, які вийшли з Азовсталі - 2439.

Зараз ви читаєте новину «"Йде підвищення ставок": військовий експерт розповів про обмін бранців Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі