вівторок, 22 грудня 2009 10:11

Через українську мову на Дніпропетровщині звільнено 18 людей

Через українську мову на Дніпропетровщині звільнено 18 людей

18 працівників однієї з комерційних фірм Дніпропетровщини заявляють, що їх звільнили, бо вони розмовляли українською.

Написати заяви за власним бажанням своїх "ідеологічних противників" нібито змусив російськомовний власник фірми. Сказав, що мова шкодить бізнесу.

Колишні працівники кажуть, на виробництві запровадили курси вивчення української мови, корпоративи проходили суто у національному стилі, у цехах регулярно з"являлась "свіжа" наочна агітація.

Проте, стверджують звільнені, такий підйом національної свідомості не сподобався вищому керівництву.

Власник фірми вимагав спілкуватись тією мовою, якою звертаються клієнти. Мовляв, у східному шахтарському регіоні наполегливе спілкування українською їх відлякує.

Голова компанії Ігор Слюнков каже, що звільнення відбулося зовсім з іншої причини: " Ми на загальних зборах прийняли нову стратегію розвитку підприємства, а заступник глави правління сказав, що відмовляється підкоритися рішенню акціонерів і виконувати її не буде. Ну, тут, природно є тільки один вихід - він іде".

Саме після цього і виникло це національне питання, яке раніше ніколи не стояло на порядку денному. Голова правління стверджує - до національно свідомих робітників ставився лояльно.

Зараз сторони конфлікту готуються до судової війни. Колишні працівники вже подали позови до суду про незаконне звільнення з вимогами відновлення на посадах, а також заяви до прокуратури про порушення конституційного права на вживання рідної мови.

Керівництво ж готове відповісти позовом про плямування репутації та свідоме заподіяння збитків, до яких неминуче призводить загострення цього конфлікту.

За матеріалом ТСН

Зараз ви читаєте новину «Через українську мову на Дніпропетровщині звільнено 18 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

381

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі