вівторок, 24 листопада 2009 10:47

Через обрання президента ЄС в Бельгії почалася війна за прем"єрство

Через обрання президента ЄС в Бельгії почалася війна за прем"єрство

На сьогоднішній момент бельгійські політики шукають заміну свого прем"єр-міністра, у зв"язку з тим, що Герман ван Ромпей 20 листопада став президентом ЄС, інформує Gazeta Wyborcza.

"На жаль, немає багато політиків, які б змогли вправно керувати фламандцями і валонами", - говорить бельгійський політолог Левен де Вінтер.

Газета зазначає, що бельгійці з одного боку тріумфально зустріли неабиякий успіх їхнього глави в Європі, з іншого - їм вкрай буде тяжко шукати прем"єр-міністра, який би зміг примирити і без того етнічну поляризацію у розходженнях між франкомовними спільнотами валонів і нідерландомовними фламандцями.

Як стверджують бельгійські ЗМІ, ван Ромпей два рази знімав свою кандидатуру на виборах глави ЄС через напружену ситуацію всередині країни, проте згодився стати президентом Європи лише в останній момент.

Уряд бельгійського прем"єра опирався на п"ять фламандських та валонських партій, які об"єдналися через дев"ять місяців після парламентських виборів 2007 року. Коли ж уряд очолив представник фламандців, "антикризовий" прем"єр Ів Летерм, то бельгійський король Алберт ІІ ледь втримав його від відставки.

Невдовзі Летерма звинуватили у спробі хабарництва суддям щодо незаконної реприватизації Fortis Bank і він врешті пішов у відставку.

Бельгійський король затвердив на посаду прем"єр-міністра ван Ромпея.

Герман почав з дуже обережної політики щодо етнічних полемік довкола двомовного округу Brussels-Halle-Vilvoorde (BHV), що включає в себе двомовний Брюссель. Фламандські і валонські спільноти ніяк не можуть дійти компромісного рішення щодо поділу цього округу на частини.

"Фламандців і валонів єднає лише король, футбольна команда та пиво", - декілька років тому сказав популярну фразу екс-прем"єр Ів Летерм.

За словами бельгійських політологів подібні етнічні чвари можуть протривати ще декілька місяців і Бельгія не зможе знайди повноцінну кандидатуру керівника країни.

Переклад:Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через обрання президента ЄС в Бельгії почалася війна за прем"єрство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі