субота, 08 травня 2010 15:26

Івано-Франківськ святкує 348-му річницю (ФОТО)
8

Фото: ФОТО: Олександра ЛІСКОНОГ / Gazeta.ua
Міжнародний фестиваль "Свято ковалів" проходить в Івано-Франківську вісім років поспіль. Захід влаштовують у центрі міста на площі Шептицького.

Цьогоріч фестиваль розпочався з урочистого відкриття, на якому зброярі та стрільці Львівського куркового товариства під орудою Василя Качмара привітали ковалів з Італії, Франції, Росії, Австрії, Ізраїлю, США та інших країн світу святковою сальвою.

За словами організаторів фестивалю цьогорічний захід має побити рекорд усіх попередніх років.

"Щороку до нас приїжджає 300-350 учасників з усіх міст України, також ми приймаємо й іноземних гостей. Цьогоріч до нас завітають 23 іноземні делегації. Щороку приїжджає усе більше цікавих людей", - розповіла Gazeta.ua Ольга Полуботько, координатор "Свята ковалів".


Найбільша делегації зі Скандинавії: нараховує понад 30 осіб, які привезли свої оригінальні вироби з металу.

Україну на фестивалі представляють усі обласні центри країни, зокрема перше українське місто-побратим "Кільця європейських ковальських міст" - Донецьк.

Другий рік поспіль фестиваль ковальського мистецтва відвідує засновник техніки ергономічного кування Урі Хофі з Ізраїлю. Він народився в Івано-Франківську. Під час війни втратив родину і був вивезений з України. Торік уперше з того часу приїхав у рідне місто. Тепер планує створити кований меморіальний проект "Ланцюг пам"яті".

В рамках фестивалю передбачені майстер-класи, ярмарок кованих речей, концерти та конференції.

Традиційно учасники фесту створять спільну композицію, яка залишиться у місті. Цього року це декоративна композиція-карусель "Круговерть ковальських міст".

"Кожен коваль упродовж відведених йому двох годин зробить своє оригінальне кільце, яке потім й прикрасить цю карусель. Сподіваюся, вона буде навіть музикальною, адже обертаючись, дзеленькотітиме", - розповідає Ольга Полуботько.

Скульптура-карусель, як пояснюють учасники фестивалю, присвячена минулорічній події вступу Івано-Франківська до "Кільця європейських ковальських міст". Торік Франківськ став шістнадцятим ковальським містом світу.

Фестиваль триватиме три дні.

Зараз ви читаєте новину «Івано-Франківськ святкує 348-му річницю (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі