неділя, 10 червня 2007 18:12

Іран заарештував третього американця по звинуваченню в шпигунстві

МЗС Ірану в неділю вперше визнав факт утримання у в"язниці ще одного громадянина США іранського походження, третього разом з двома що іншими мають подвійне громадянство особами, які були затримані по звинуваченню в шпигунстві.

Раніше в ЗМІ США і Ірану пройшло повідомлення про те, що Алі Шакері, бізнесмен з Каліфорнії, що є також співробітником однієї з миротворчих організацій США, став останнім затриманим у справі, яка викликало новий сплеск напруженості між Тегераном і Вашингтоном.

11 травня в Ірані був затриманий за шпигунство викладач в галузі соціальних наук громадянин США і Ірану Кіана Тахбахша. Таке ж звинувачення висувається проти арештованої 8 травня викладачки з громадянствами США і Ірану Халех Есфандіарі.

Тахбахш, що викладав в університетах США і Ірану, працював на Усесвітній банк і на фонд "Відкрите суспільство" мільярдера Джорджа Сороса, підозрюваного Тегераном в намірі поступово повалити іранський режим. Есфандіарі і Тахбахш вже провели у в"язниці близько місяця. В даний час влада Ірану пред"явила їм офіційне звинувачення в шпигунстві.

Ще один громадянин США іранського походження, журналіст радіостанції "Фарда" Парназ Азіма, що фінансується США, не ув"язнений, проте його паспорт конфіскований, а йому пред"явлено звинувачення в співпраці з "контрреволюційною радіостанцією".

США виразили недовір"я заявам Ірану щодо того, що Тегеран не має в своєму розпорядженні даних про долю Роберта Льовінсона, колишнього агента ФБР, який, за даними Вашингтона, пропав без вісті 8 березня на іранському острові Киш, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Іран заарештував третього американця по звинуваченню в шпигунстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі