неділя, 02 травня 2021 03:00

Хто святкує іменини на Великдень 2 травня

Хто святкує іменини на Великдень 2 травня
2 травня іменини відзначають Агафангел, Георгій, Іван, Никифор та Семен. Фото: unsplash.com

2 травня вітають з Днем Ангела людей, що носять ім'я Агафангел, Георгій, Іван, Никифор та Семен.

Gazeta.ua пропонує дізнатися значення імені, що особливо доречно, якщо ви обираєте, як назвати дитину.

Ім'я Агафангел поширене серед священослужителів. Має давньогрецьке походження від імені Агатангелос, що складається з двох коренів: "агат" - добрий, хороший та "ангелос" - вісник.

Ім'я Георгій походить від давньогрецьких слів , "земля" та ergon, "робота", тому означає "землероб", "хлібороб". Володар імені - спокійний та розважливий, уміє вислухати співрозмовника, та зберегти чужу таємницю. Здатний добре викладати свої думки в писемній формі. Ретельно й серйозно ставиться до дорученої справи.

Никифор - православне чоловіче ім'я, утворене від давньогрецьких слів nike - "перемога" і φορός - "носій". Дослівно означає "той, хто несе перемогу", "побідоносець". Українська народна форма імені - Нечипір. В давні віки було популярним слов'янським іменем. Його часто брали миряни для постригу в ченці. Зараз ім'я Никифор в Україні зустрічається рідко, але, наприклад, у Грузії і досі ним нерідко називають хлопчиків.

Семен - слов'янська форма чоловічого імені, що має давньоєврейське походження від кореня "шаман" - чути, та дослівно означає "почутий (Богом)". Тлучмачиться як "той, чиї молитви чує Бог". Походить від імені Шимеон, Симеон, Симон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого сьогодні вітати з Днем Янгола

Іван - з давньоєврейської означає "обдарований богом", або "Яхве (Бог) змилостивився". Традиційно 2 травня вшановують пам'ять Івана Старопечерника. Вирішив присвятити себе Богу ще в юності. Відвідавши Святі місця у Палестині, вступив до монастиря Фаран (неподалік Єрусалиму), який заснував Святий Харитон. Ця обитель відома під назвою Суккійська лавра. Це найстаріша обитель у Палестині. Тому її також називають Старою (Давньою) лаврою.

Іван Старопечерник відзначався духом благочестя, неуклінно дотримувався правил чернечого життя та обітниць, багато постував. Став зразковим ченцем, досягнувши високих ступенів аскетичного подвигу і молитви. З часом його висвятили на священика.

Однак у такі дні, як сьогодні, коли на день пам'яті припадає світле свято Великодня, за традиціями православної церкви святих не поминають. Вшанують пам'ять Івана Старопечерника за тиждень, після завершення пасхалій - разом з іншими святими та мучениками, чиї іменини припали на великодні свята.

Цього року у християн східного обряду на 2 травня припадає Великдень. Це свято Христового Воскресіння, яке відбувається у ніч проти неділі. Відзначають його всеношною службою - урочистою хресною ходою та святковим богослужінням, на якому сповіщають вірянам благу звістку - "Христос воскрес!"

Зараз ви читаєте новину «Хто святкує іменини на Великдень 2 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі