неділя, 23 червня 2019 11:36

Гуляють примари та вогняний змій в небі: яке свято відзначають у мишачий день

Гуляють примари та вогняний змій в небі: яке свято відзначають у мишачий день
У День мученика Тимофія починають бродити примари Фото: spzh.news

23 червня вшановують пам'ять мученика Тимофія, який відомий як єпископ Пруський.

Він багатьох язичників навернув до віри Христової. Імператор Юліан Відступник, почувши про це, кинув його в темницю, але й там святитель продовжував Євангельську проповідь. Тоді імператор наказав обезголовити святого.

У давнину 23 червня вважали дуже важким днем. Цього дня остерігалися примар, які, згідно з переказами, зараз по землі починають бродити і турбувати людей. 23 червня часто називали "мишачим днем". Нічого хорошого воно не віщувало: якщо кому-небудь ввижаються миші на полі або в коморі - це до неврожаю.

Загалом, це був день знамень. Будь-яка дрібниця, на яку в інший день і уваги б ніхто особливого не звертав, на Тимофія мала пророче значення. Хто ненавмисно вгледить світло в своєму будинку - чекай щастя. Помилитися в людині - до весілля або до небіжчика. Дзеркало розбити - до лиха. Ворони віщують повальні хвороби і смерть людей. Веселка - до голодного року. Вогняний змій привидиться в небі - неминуча війна.

Цього дня вже точно можна купатися. Прийнято обов'язково паритися в лазні, використовуючи різні лікарські трави. Так, наприклад, поширене було парення з віниками з м'яти пахучої, папороті, полину, ромашки і т.д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цього дня наші пращури відзначали Купала — обряди, традиції та заборони

Прикмети на 23 червня

Зграї ворон привиділися – чекайте повального мору.

Якщо бачаться вовки, то це пророкує масову загибель худоби.

Задушлива погода на сході сонця – буде дощ.

Мокриця цвіте з самого ранку – прикмета того, що буде хороша погода.

У селі Володимирівка Білоцерківського району освятили місце під майбутній храм. Заклали наріжний камінь. Церкву зведуть на честь святого рівноапостольного князя Володимира Великого. Це єдиний храм у селі. Будівля буде невелика. Приблизно 8х6 м.

Освячення проводив настоятель церкви Покрови Божої Матері отець Микола Гопайнич.

Зараз ви читаєте новину «Гуляють примари та вогняний змій в небі: яке свято відзначають у мишачий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі