середа, 23 грудня 2009 11:01

Грузія хоче оголосити у міжнародний розшук Багапша і Кокойти

Грузія хоче оголосити у міжнародний розшук Багапша і Кокойти
Парламентська опозиція Грузії вимагає оголосити в міжнародний розшук лідерів Абхазії і Південної Осетії як військових злочинців, після того, як стало відомо про можливий візит Сергія Багапша до Туреччини, пише Независимая газета.

Як заявив віце-спікер парламенту від опозиції Паата Давітая, вояж Багапша за кордон неприпустимий, "тоді як в Абхазії триває етнічна чистка грузин".

На його думку, лідерів сепаратистських режимів слід оголосити в міжнародний розшук: "Тоді ніхто не зможе запрошувати їх до своїх країн і самі вони не зможуть влаштовувати турне".

Видання повідомляє, що МЗС Грузії оперативно виступило з усним випереджувальним протестом на адресу Анкари, нагадавши про неприпустимість офіційних контактів з лідером сепаратистської республіки.

Як повідомила заступник міністра закордонних справ Ніно Каландадзе, МЗС Грузії має намір викликати посла Туреччини для прояснення ситуації з візитом де-факто президента Абхазії Сергія Багапша, висловивши надію на те, що "візит в будь-якому випадку не матиме офіційного характеру".

Як зазначає НГ, стурбованість Тбілісі викликана інформацією, що з"явилася в ЗМІ, про таємні переговори Анкари та Москви, на яких турецька сторона нібито запропонувала визнати суверенітет колишніх грузинських автономій в обмін на визнання Росією незалежності Північного Кіпру.

Водночас, влада Абхазії тому, що відбувається в Тбілісі, значення не надає. Як повідомляє НГ з посиланням на високопоставленого представника уряду республіки, поїздка Багапша до Туреччини все одно відбудеться.

Тим часом ідея оголосити президентів Абхазії та Південної Осетії в розшук по лінії Інтерполу зовсім не нова, відзначає "НГ". Вона виникала кожного разу в грузинських верхах, як тільки з"являлася, на їхню думку, необхідність якось натиснути на Сухумі або Цхинвалі. Проте свої погрози в практичну площину Тбілісі все-таки не переводив, справедливо вважаючи, що додаткові труднощі у важкому переговорному процесі з непідконтрольними автономіями не потрібні.

Тепер, після визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії Москвою і, зокрема, що заохотивша в коментарях з приводу візиту Багапша до Туреччини розвиток самостійних контактів Сухумі і Цхинвалі зі світовою спільнотою, грузинське керівництво може і піти на такий крок: оголосити злочинцями офіційних представників Абхазії та Південної Осетії і спробує добитися їх міжнародного переслідування.

Зараз ви читаєте новину «Грузія хоче оголосити у міжнародний розшук Багапша і Кокойти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі