четвер, 03 травня 2007 12:18

Громадяни Сінгапуру почали ходити на 30% швидше

Швидкість руху людей на тротуарах – показник загального темпу життя в містах – виросла на 10 відсотків за останні десять років. Такі результати дослідження Річарда Уайзмена (Richard Wiseman), професора психології британського Університету Хертфордшира, про яке повідомляє агентство France Presse.

Найбільше зростання середніх показників зафіксоване в азійсько-тихоокеанському регіоні, а найшвидшими містами виявилися Сінгапур, Копенгаген і Мадрид.

Зокрема, швидкість пішоходів в місті-державі Сінгапурі збільшилася на 30, а в столиці китайської провінції Гуандун Гуанчжоу (Кантоні) – на 20 відсотків.

Міста, що традиційно вважаються "швидкісними", продемонстрували помірне зростання показників. По цьому критерію Нью-Йорк опинився на восьмому місці, Лондон – на дванадцятому, а Токіо - на шістнадцятому.

Замикають список найспокійніші міста миру. Це Блантайр-лімбі (Blantyre-Limbe) на півдні Малаві і столиця Бахрейна Манама (Manama).

Щоб отримати дані для свого дослідження, професор Уайзмен відвідував всі ці і багато інших міст, де підраховував середній час, необхідне 35 дорослим перехожим подолати відстань в 18 метрів. Потім він порівняв ці дані із значеннями, зафіксованими десять років тому в аналогічному дослідженні професором Робертом Лівайном (Robert Levine) з Університету штату Каліфорнія.

З психологічної точки зору, говорить професор, швидкість пішоходів визначається їх суб"єктивним уявленням про те, наскільки їм слід поспішати і як швидко все слід робити.

"До 2040 року ми приходитимемо раніше, ніж відправлятимося", – іронізує Уайзман.

Для самоконтролю в світі, що все прискорюється, професор рекомендує городянам постійно помічати, чи не закінчують вони першими приймати їжу, чи засмучуються, якщо на вулиці доводиться плентатися за людьми, що йдуть попереду, чи покидають магазин побачивши щонайменшу чергу, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Громадяни Сінгапуру почали ходити на 30% швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі