понеділок, 26 червня 2006 14:36

Горбачов попросив Захід не втручатися у внутрішні справи Росії

 

Перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов дав інтерв"ю британській газеті The Times. Він закликав західні уряди та громадськість припинити втручання у внутрішні справи Росії.

Горбачов заявив, що в Росії реалізуються демократичні принципи, проте закликав мати на увазі специфіку історичного досвіду Росії, а також економічну та соціальну ситуації, в якій вона знаходиться. Колишній радянський лідер визнав, що президент Росії Володимир Путін здійснював помилки, але, разом з тим, висловив впевненість, що Росія зуміє подолати всі складнощі "разом зі своїми партнерами та друзями".

Коментуючи закон про некомерційні організації, який був прийнятий в січні 2006 року і викликав безліч нарікань з боку західних політиків і громадських діячів, Горбачов заявив, що іноземні організації не повинні втручатися в політичні процеси в Росії. Привівши як приклад "помаранчеву революцію" на Україні і відзначивши істотну роль, яку зіграло в цих подіях американське посольство, Горбачов підкреслив: "Якби щось подібне трапилося в Америці, я впевнений, що влада припинила б втручання ззовні".

Горбачов також висловив незгоду з критикою в адресу російської влади, з якою виступив американський віце-президент Дік Чейні у Литві 4 травня. Горбачов відзначив, що з Литви Чейні відправився до Казахстану, президент якого незадовго до того втретє виграв вибори "в радянському стилі" з результатом 91 відсоток.

- Мають місце подвійні і потрійні стандарти, - сказав Горбачов.

Колишній президент відкинув звинувачення в тому, що Росія використовує свої природні ресурси як інструмент впливу на сусідні держави.

- Мені здається дивним, що Захід рекомендує нам створити вільний ринок газу, а коли ми починаємо робити це, Захід протестує, що ми встановлюємо ринкові ціни. Нас критикують, якщо ми робимо що-небудь, і критикують, якщо ми не робимо цього, - сказав Горбачов, пише Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов попросив Захід не втручатися у внутрішні справи Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі