понеділок, 28 жовтня 2013 23:42

"Гончар і гончарний круг під час роботи мають бути одним цілим" — як навчитись ліпити посуд
10

Фото: Фото: Катерина Гончарова

Киянин Володимир Нечипорук, 31 рік, захопився гончарством чотири роки тому. Чоловік впевнений, почати опановувати гончарське мистецтво можна в будь-якому віці.

"Раджу спершу почитати книгу В'ячеслава Рисцова "При гончарному крузі". Я так і робив із самого початку. Багато чого із неї для себе виніс. Детально вивчав спершу те, як правильно тримати руки, потім — яку консистенцію глини готувати для певного виробу, як робити правильне центрування. А десь за місяць по тому почав експериментувати. Бо головне — це не знання, а навички і відчуття. Треба не переставати практикуватися. На перших порах, як і зараз, виготовляв тарілки, миски, а далі - глечики. Дарував їх знайомим і друзям. Тепер продаю в інтернет-магазині. Вважаю, що подарунок, зроблений власними руками — найкращий", - розповідає Володимир.

Як і автор книги про гончарство, Володимир порівнює гончарний круг із токарним верстатом, правда перший розташований вертикально.

"Коли у токарного верстата є супорт, міцно-міцно прикріплений до станини, і ще бабка, яка рухається по станині на спеціальному полозі, то у гончарного круга немає ані того, ані другого, їх заступає сам майстер. Його ліва рука — служить супортом, а права — бабкою. Гончар і гончарний круг під час роботи мають бути одним цілим".

Взаємної гармонії між гончарним кругом і людиною не досягти без сильного бажання і наполегливої праці, зауважує чоловік.

"Аби зручніше було, важливо під час роботи мати постійне і стале положення рук. Для цього над головкою гончарного круга лікті треба обперти на коліна чи стегна. Масу перед перед тим треба добре перебити".

Правою ногою гончар обертає круг у напрямку від себе. Ліва його нога під час роботи знаходиться на упорі або на гальмі. Кожна нога виконує самостійну дію: права — розкручує, ліва — гальмує. За словами гончара, найперше треба навчитись відчувати глину. Опанувавши центрування, далі справи підуть легше, і можна вчитися новим прийомам.

"Змочіть руки і старайтеся торкнутися глини. Ребрами долонь поступово стискайте грудку, виводячи її на тупий конус. При цьому не забувайте ногами підтримувати ту саму швидкість маховика. Не забувайте повсякчас зволожувати долоні. Знов посадіть глиняний стовпчик у тупий конус. Проробіть цю операцію разів з п?ять. Але це все — лише малесенька частина всього, що вміщує в себе гончарне мистецтво".

"Цього року разом із дружиною плануємо відкрити власну гончарну майстерню. В перший рік, коли почав ліпити із глини, дружина просто закохалася у це мистецтво. Почали опановувати все разом. Це нас дуже зблизило".

Зараз ви читаєте новину «"Гончар і гончарний круг під час роботи мають бути одним цілим" — як навчитись ліпити посуд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі