неділя, 22 серпня 2010 15:35

Головний метеоролог пожартував, що Крим стане островом

Головний метеоролог пожартував, що Крим стане островом

Керівник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда пожартував, що Крим невдовзі може перетворитись на острів через танення льодовиків і підвищення рівня моря.

Про це він сказав Gazeta.ua, коментуючи свою нещодавню заяву.

"Напишіть, що це був жарт. Задали дурне питання і отримали дурну відповідь. Слова не мають ніякого наукового підґрунтя, бо цими питаннями ніхто серйозно не займається. Не відомо, якими темпами буде підніматися рівень моря. Всі теперішні заяви можуть бути на рівні фантазії і жартів. Та не виключено, що Крим може стати островом, але десь через тисячу років", - зазначив Кульбіда.

У свою чергу директор Інституту геологічних наук Петро Гожик пояснив нам, що такі заяви мають мати наукове підтвердження і базуватися на фактах. Процес підйому води не відбувається миттєво.

"До 1970-х років вода в Чорному морі щорічно піднімалася на 1,8 мм. Зараз маємо таку тенденцію, коли ця цифра дорівнює 3 мм, - сказав він. - Якщо так буде продовжуватися далі, то до кінця 21 століття вода підніметься на 30 см. А якщо брати в далекій перспективі на тисячу років, то рівень води підвищиться на 3 метри. Але це може статися тоді, коли розтане західно-антарктичний льодовиковий покрив і підніметься рівень Світового океану. За цей довгий час багато що змінитися не тільки в Криму, а й на всій планеті".

Вчений наголосив, що по-суті, Крим і так є майже островом. Він з'єднаний насипними дорогами. Висота берегової лінії Чингарського перешийка має два десятки метрів.

"Все залежить від того, по якому сценарію буде розвиватися клімат, тоді можна буде прогнозувати наслідки", - додав Гожик.

Нещодавно Кульбіда заявив, що невдовзі Крим може природним чином відокремитися від України і просто перетвориться на острів.

Зараз ви читаєте новину «Головний метеоролог пожартував, що Крим стане островом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі