вівторок, 03 квітня 2018 20:23

"Годинник за 10 тисяч доларів" - координаторка Ради доброчесності розповіла про перевірку суддів

"Годинник за 10 тисяч доларів" - координаторка Ради доброчесності розповіла про перевірку суддів
Галина Чижик:У новому Верховному суді кожен четвертий служитель закону - недоброчесний. Фото: ukrinform

Те, що зараз відбувається з судовою реформою - зрада зі зрад.Звільнені судді знову поновлюються на своїх посадах.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла співкоординатор Громадської ради доброчесності Галина Чижик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформу суду почали з даху, а не з фундаменту – екс-голова пенітенціарної служби

Чи правильно вчинили члени Ради доброчесності, оголосивши про припинення роботи?

- Ми припинили роботу не для того, щоб усунутися від процесу. Навпаки - прагнемо якось вплинути на ситуацію. Активно працюємо, щоб сісти за стіл переговорів з владою. Прагнемо домогтися виконання наших вимог.

Як далі будуть розвиватися події?

- Відбуваються дуже дивні події. Комісія продовжила роботу без Ради доброчесності. Хоч всі розуміють, що результати атестації суддів без громадськості не матимуть довіри суспільства. Члени комісії і адміністрація президента, яка це ініціювала, чудово усвідомлюють ризики. Інша справа — чи розуміють вони можливі наслідки й чи готові виконувати свої зобов'язання?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховним судом керують старі суддівські боси

Що треба змінити, щоб Рада доброчесності мала реальний вплив?

- Її створення й надання їй можливістю брати участь у процесі - це вже з точки зору влади велика поступка суспільству. Ми щиро вірили, що комісія не буде закривати очі на наші висновки. Треба змінювати склад органів, які приймають рішення. А саме Вищої кваліфікаційної комісії і Вищої ради правосуддя. Потрібно інтегрувати до цих органів авторитетних представників громадськості. У Вищій кваліфікаційній комісії половина складу — судді, яких туди делегували самі ж судді. Очевидно, що цей орган не буде нікого звільняти і змінювати старі порядки. Модель "судді обрані суддями" не працює. Ключове завдання зараз — очистити суди від негідних людей, оновити їх тими, хто має повагу й репутацію.

Чи можете навести приклади недоброчесних суддів?

- У новому Верховному суді кожен четвертий служитель закону - недоброчесний. Приклад — Богдан Львов, який став головою Конституційного господарського суду і заступником голови Верховного суду. Фігурує у двох кримінальних провадженнях а обвинуваченням у шахрайстві. Відповідно до матеріалів прокуратури та слідства, член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський брав гроші нібито для того, щоб передавати їх Богдану Львову (2016 року генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що Павло Гречківський мав за $500 тис. забезпечити правильні рішення в господарських судах всіх інстанцій. Потім стало відомо, що до оборудки нібито причетний Богдан Львов. - Gazeta.ua). Громадська рада про це говорила. Прямо на співбесіді Львов задекларував дуже дорогі годинники. Один коштує щонайменше 10 тисяч доларів. На співбесіді він розповідав, що купував їх за кордоном. На питання, чи платив він мито під час ввезення їх в Україну, сказав, що не пам'ятає. Хоча був зобов'язаний задекларувати це як цінне нерухоме майно. Інший суддя Верховного суду Ольга Ступак живе в коштовному маєтку своєї свекрухи, яка все життя продавала ягоди. На питання, звідки гроші на такий будинок, відповіла "я не знаю". Маючи такі хороми, суддя намагалася приватизувати службове житло. Зараз проти неї розпочате кримінальне провадження. Це ті люди, яких Вища кваліфікаційна комісія, попри всі ці факти, рекомендувала на посади суддів Верховного суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2400 крісел пусті - судді переполошилися через конкурси і е-декларування

Як ви оцінюєте судову реформу? Чи є позитивні зрушення?

- Я бачу тільки відкат назад. Обрали Верховний суд, 50 відсотків суддів — оновлення, решта — люди, до яких у нас є дуже багато питань і претензій. Ключовою вимогою судової реформи було - замінити суддів-негідників та суддів Майдану, які незаконно ухвалювали свавільні рішення проти учасників протестних акцій. 85 відсотків цих суддів залишилися на своїх посадах. А ті нещасні 15 відсотків, які були звільнені, успішно поновлюються. В тому числі через новий Верховний суд. Намагаюся побачити позитивні зміни, але, на жаль, не бачу їх. Суддя Верховного суду має недоторканість. Щоб його затримали, має дати згоду Вища рада правосуддя. Але якщо його ловлять, наприклад, на хабарництві, НАБУ його може затримати одразу. Рада правосуддя і це викрутила і сказала, що навіть якщо це в Конституції написано, все одно має бути їх згода. Система жахливо опирається. Ми приходимо і говоримо: звільніть суддів Майдану. А вони говорять, у нас і так суддів мало, люди хочуть, щоб їх справи розглядалися швидше, не будемо його звільняти. Люди мають прийти і сказати: хочемо, щоб нашу справу розглядав чесний суддя. Хай навіть це буде через рік, а не зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По-новому: суддів оцінюватимуть без громадськості

Днями Рада доброчесності припинила оцінювання суддів через ігнорування її висновків вищою інстанцією. Ця установа створена з 20 громадських активістів. Її завдання — оцінювати суддів і кандидатів на посади за критеріями доброчесності та професійності. Свої висновки про невідповідність працівників Феміди вимогам надає Вищій кваліфікаційній комісії суддів. Та ухвалює остаточне рішення.

За законом 2016 року "Про Вищу раду правосуддя" негативний висновок ради Вища комісія може відхилити. Для цього потрібно 11 з 16 голосів її членів. У протилежному випадку кандидат на посаду судді припиняє участь у конкурсі. Діючий суддя - звільняється. Члени Ради доброчесності проаналізували 380 кандидатур і надали 134 негативних висновки. Більшу частину з них, а саме 76, комісія відхилила. Останньою краплею стало те, що Вища комісія амністувала суддів, які брали участь у розправах над учасниками Майдану. Тобто ввели норму, яка дозволяє ігнорувати висновки Громадської ради про свавільні судові рішення, якщо суддів не притягли до відповідальності. А 85% суддів Майдану досі не покарані.

Зараз ви читаєте новину «"Годинник за 10 тисяч доларів" - координаторка Ради доброчесності розповіла про перевірку суддів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі