субота, 22 березня 2008 10:51

Франція має намір на третину скоротити свій ядерний арсенал

Франція на третину зменшить свій ядерний арсенал. Про це в п"ятницю, 21 березня, оголосив президент країни Ніколя Саркозі. Після запланованого скорочення кількості ядерних боєголовок, котрі стоять на озброєнні французької армії, їх кількість не перевищуватиме 300 одиниць.

Президент виступив з цією заявою під час урочистого спускання на воду четвертого французького підводного човна, здатного нести ядерну зброю, "Террібль". Франція, за словами Саркозі, зіткнулася з новими погрозами - і повинна мати можливість завдати потужного удару у відповідь, якщо піддасться нападу.

"Сьогодні кожен повинен розуміти, що ядерні ракети, запущені навіть далекими країнами, можуть досягти Європи менш ніж за годину", - нагадав президент, спускаючи на воду субмарину в порту Шербур на півночі Франції.

При тому, що подібною потужністю зараз володіють тільки провідні країни, держави в Азії і на Близькому Сході "форсованою ходою" рухаються до отримання балістичних ракет, додав Саркозі. "Я думаю, зокрема, про Іран. Іран збільшує дальність своїх ракет - при тому, що з приводу його ядерної програми існують дуже серйозні підозри, - заявив він. - На карту поставлена безпека Європи".

"Підтримка стримуючих чинників на високому рівні - основна мета, - підкреслив Саркозі. - На будь-якого, хто погрожує нападом на наші інтереси, обрушиться потужний у відповідь удар з боку Франції".

Всього з 1964 року Франція виготовила більше 1250 ядерних боєголовок. Максимальна кількість ядерних ракет, що одночасно знаходилися на озброєнні Франції під час холодної війни, складало близько 600 одиниць.

З пропозиціями з обмеження ядерного арсеналу і з припинення випробувань Саркозі виступив після того, як його попередник Жак Ширак викликав бурхливу незадоволеність в світі тим, що в 1995 році, незабаром після його обрання президентом, провів ядерні випробування на півдні Тихого океану.

Після цього Париж підписав і ратифікував угоду про повну заборону на випробування ядерної зброї і призвав послідувати його прикладу інші країни, зокрема Сполучені Штати і Китай.

"Я пропоную невідкладно почати переговори за угодою про заборону виробництва матеріалів, що розщеплюються, для ядерної зброї і про введення негайного мораторію на виробництво таких матеріалів", - цитує Саркозі агентство Рейтер.

Він запропонував також почати консультації про можливу заборону ракет класу "земля-земля" великої і середньої дальності - саме під цю категорію підпадають, зокрема, ракети "Скад", повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Франція має намір на третину скоротити свій ядерний арсенал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі