понеділок, 21 травня 2007 14:59

Фрадков будує новий нафтопровід в обхід Білорусі та Польщі

Прем"єр-міністр РФ Михайло Фрадков підписав розпорядження про будівництво другої черги Балтійської трубопровідної системи (БТС-2), яка дозволить відмовитися від транзиту нафти через Білорусію і Польщу в Євросоюз по нафтопроводу "Дружба".

Потужність нової гілки БТС від Унечі на кордоні з Білорусією до порту Приморськ складе 50 мільйонів тонн нафти на рік. Проект розпорядження проходив доопрацювання в Мінпроменерго з лютого 2007 року.

Поява документа про будівництво БТС-2 послідувала за конфліктом між Росією і Білорусією в перших числах січня 2007 року. Тоді Росія перекрила трубопровід "Дружба", що поставляє нафту до Європи, у відповідь на введення Білорусією транзитних мит на сировину. Постачання пвідновилося протягом трьох днів після підписання міжурядових угод.

При цьому 3 січня 2007 року "Транснафта" внесла в уряд Росії пропозиції щодо будівництва нафтопроводу в обхід Білорусії. У лютому 2007 року проект будівництва БТС-2 було відправлено на доопрацювання.

Проект, який "Транснафта" направила в Мінпроменерго, був спочатку розрахований на прокачування 50 мільйонів тонн нафти на рік з можливим збільшенням до 80 мільйонів тонн. Сьогодні через Унечу прокачується близько 100 мільйонів тонн нафти на рік: 80 поставляється до Європи, ще 20 експортується на заводи Білорусії.

Будівництво БТС-2 дозволить Росії збільшити пропускну спроможність порту Приморськ до 150 мільйонів тонн нафти на рік. У "Транснафті" вважають, що компанія зможе реалізувати проект за 1,5 року. Через територію Білорусії за рік поставляється близько 80 мільйонів тонн нафти.

Перша черга БТС потужністю 12 мільйонів тонн на рік ввели в експлуатацію в грудні 2001 року. До грудня 2006 року "Транснафта" довела річну потужність системи до 74 мільйонів тонн нафти, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Фрадков будує новий нафтопровід в обхід Білорусі та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі