вівторок, 12 грудня 2023 11:59

Спецтема: Війна Росії проти України

F-16 можуть знищувати російські комплекси С-300 і С-400

F-16 можуть знищувати російські комплекси С-300 і С-400
С-300, і С-400 фактично можна використовувати як балістичну ракету. Фото: pixabay.com

Американські бойові винищувачі F-16 значно допоможуть Україні у протидії ворожим масованим атакам.

Літаки F-16 здатні знищувати російські ракетні комплекси С-300 та С-400 безпосередньо там, де вони знаходяться, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону 12 грудня, передає Gazeta.ua.

"С-300, і С-400 фактично можна використовувати як балістичну ракету. Окупанти не зважають на те, що ракети б'ють не точно по цілі. Чим далі комплекс знаходиться від пуску до потенційної точки ураження, тим більша його неточність. Якщо б'ють із відстані 150 кілометрів, то точність буде сумнівною. Окупанти застосовують дуже часто ракети С-300 в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та в інших областях. Таким чином, ракети дуже часто влучають у житлові будинки, по цивільній інфраструктурі", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шойгу не вірить в ефективність F-16: у ГУР відреагували

Дальність С-400 більша, ніж у С-300. Це дозволяє застосовувати цей комплекс з території Росії й досягати саме Києва. Відповідаючи на питання, як зростає актуальність винищувачів F-16 у цьому контексті, Ігнат зазначив, що ці літаки можуть знищувати ворожі комплекси росіян.

"F-16 завжди актуальний. Це багатоцільовий літак, який може виконувати низку корисних функцій. Долати, знищувати ППО противника. А С-300, С-400 - це ППО противника. Маючи на озброєнні протирадіолокаційні ракети, скажімо як AGM-88 HARM, цей літак може знищувати комплекс безпосередньо там, де він знаходиться. Тобто проти ракети, звичайно, він нічого не зробить, але знищити комплекс - цілком під силу", - пояснив речник.

Союзники і партнери заявили про створення авіаційної коаліції для передачі державі сучасних винищувачів, зокрема F-16. Україна отримає понад 60 літаків з Данії та Нідерландів.

Нідерланди передадуть Україні додаткові ракети для систем протиповітряної оборони Patriot. Про це йшлося під час розмови президента Володимира Зеленського із прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Лідери обговорили також подальші можливі кроки щодо коаліції F-16, у якій Нідерланди відіграють лідерську роль, і щодо інших аспектів оборонної співпраці.

Зараз ви читаєте новину «F-16 можуть знищувати російські комплекси С-300 і С-400». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі