пʼятниця, 16 квітня 2010 11:35

Європа опинилася під загрозою авіаційного колапсу (ФОТО)
12

Авіаційне сполучення в Європі може залишитися паралізованим до кінця вихідних у зв"язку з погіршенням видимості в повітряному просторі через вулканічний пил.

У п"ятницю закриті багато аеропортів Великобританії, Франції, Скандинавії та країн Балтії.

Хмара попелу з"явилося після виверження вулкану Ейяф"єлль, що знаходився під льодовиком, в Ісландії в середу. Частина льодовика розтанула під час виверження. Сотні людей були евакуйовані через загрозу затоплення.

Загроза повітряному повідомленням з-за хмари попелу над Європою збережеться до кінця дня 18 квітня, попереджають експерти AccuWeather.com. Британська Національна служба управління повітряним рухом (NATS) також не очікує швидкого поліпшення ситуації.

"У цілому не можна хоч з якоюсь певністю сказати, що ситуація поліпшується, оскільки підпадає під прогноз зона закрита зі сходу до заходу", - йдеться в повідомленні NATS.

Перебої в авіасполученні можуть продовжитись ще 48 годин, заявила в четвер ввечері представник європейського агентства з контролю повітряного руху Eurocontrol Кайла Еванс.

Щільна хмара пилу покриває велику частину Норвегії та Шотландії, частково - Англію, Ірландію, Швецію, Німеччину, Бенілюкс і країни Балтії, а також Північно-Захід Росії. У найближчі години хмара може накрити деякі регіони Австрії, Чехії та Польщі.

Повітряний простір Великобританії буде закрито принаймні до 21:00 за київським часом 16 квітня, за даними NATS. За тривалістю цей збій, що почався в ніч на четвер, є рекордним в історії британської авіації.

У Німеччині припинені рейси в 8 аеропортах. З ранку п"ятниці закрито найбільший у Німеччині аеропорт у місті Франкфурт-на-Майні. Крім того, не працюють аеропорти Гамбурга, Бремена, Мюнстера / Оснабрюка, Кельна / Бонна, Дюссельдорфа, а також берлінські "Шенефельд" і "Тегель".

Французи закрили аеропорти "Руассі" і "Орлі" як мінімум до 16:00 мск п"ятниці.

Калінінградський аеропорт "Храброво" тимчасово закритий через наближення до регіону Балтійського моря хмари попелу.

Тим часом, петербурзький аеропорт "Пулково" змінив розклад міжнародних авіарейсів у зв"язку з метеорологічною ситуацією.

фото: Reuters

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Європа опинилася під загрозою авіаційного колапсу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі