пʼятниця, 18 листопада 2011 16:28

"Європа мусить стати федерацією"

"Європа мусить стати федерацією"

Французький філософ і політолог Ален де Бенуа вважає, що Європа мусить стати федерацією. Таку думку він висловив у новому номері журналу "Країна".

"Але її федералізм слід вибудовувати знизу, без делегування повноважень на вищий рівень. Починаючи від містечка, міста, району, області, нації і аж до Єврокомісії. А Брюсселю слід вирішувати лише найважчі, глобальні питання, які не можна розв'язати на місцевому рівні", - зауважив він.

Ален де Бенуа наголосив, ЄС має перетворитися на "імперію", однак проти монархії.

"Я вважаю монархію минулим етапом. Усі монархії, що зараз є в Європі, – конституційні, і мають ті самі соціально-економічні проблеми, що й республіки", - підкреслив він.

"Коли я писав про європейську імперію, то мав на увазі дві моделі, що тут існували. Перша – це національна модель держави, яку почала будувати собі Франція, згодом Велика Британія, Іспанія тощо. Друга – модель імперії, яка була в Німеччині та Італії, від часів Священної Римської імперії. Згодом частково її втілили в імперії Габсбурґів", - зазначив політолог.

За словами Алена де Бенуа з історичного погляду, друга модель значно краще відповідала б Європі, забезпечуючи реальну автономію її частинам.

"Адже модель держави-нації – надзвичайно централізована, де владу зосереджено тільки в руках центрального уряду, що пригнічує етнічні та культурні відмінності між її частинами. Така централізованість Європі непотрібна. Отже, федералізм значно більше відповідає імперській структурі. Саме тому я й ужив таке словосполучення", - пояснив він.

Про те, що об'єднує європейців, Ален де Бенуа розповідає у новому номері журналу "Країна" № 44 (97) за 18 листопада 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «"Європа мусить стати федерацією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі