пʼятниця, 18 липня 2014 12:24

Європа навіть після збитого "Боїнга" обережна в коментарях щодо терористів на Донбасі - експерт

Європа навіть після збитого "Боїнга" обережна в коментарях щодо терористів на Донбасі - експерт
Фото: uacrisis.org

Європейці не роблять поспішних висновків щодо збитого малазійського авіалайнера, хоча частина з них переконані у вині терористів. Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив Микола Маломуж, екс-керівник зовнішньої розвідки України.

Він розповів, що навіть у приватних бесідах категорично висловлюється Польща та ще кілька представників інших країн. Вони розуміють, що це бойовики із російської зброї нанесли враження. Але є й такі, зокрема Італія й Німеччина, які не поспішають з висновками, чекають результатів розслідування.

"Є цілий ряд доказів вини терористів. Спеціалісти, які проводили контроль повітря й території, чітко зафіксували переміщення терористами системи "БУК". Об'єктивні засоби контролю США і Агенства національної безпеки зафіксували траєкторію польоту "Боїнга". Стратегічна космічна розвідка, засоби контролю запуску ракет дають можливість встановити більш точне місце запуску ракети, навіть до десятків метрів. Окрім цього перехоплена телефонна розмова між терористами", - зауважив експерт.

Маломужж вважає, що після цього теракту дії Європи та всього світу будуть більш консолідованими, увага до війни на Донбасі буде глибшою. Вимагатимуть у Путіна долучатись до залагодження конфлікту, перекрити кордон, припинити розпалювати ворожнечу і вимагати скласти зрою "днрівцями" й "лнрівцями".

"Російська Федерація висловилась про необхідність допуску міжнародних спостерігачів до місця трагедії. Я так розумію, дали відповідні установки терористам. І ті погодились створити коридор для міжнародних експертів, які проведуть об'єктивне розслідування", - зазначив Маломуж.

Він переконаний, що Україна має забезпечити проведення розслідування. Долучити всі міжнародні організації, допустити до місць трагедії, участь Міжнародна організації цивільної авіації (ІКАО), Європейського союзу, країни-виробники літака.

"Ми відповідаємо за безпеку польоту на своїй території. Тому всю відповідальність несе Україна, навіть якщо це скоїли бойовики", - додав Микола Маломуж.

Зараз ви читаєте новину «Європа навіть після збитого "Боїнга" обережна в коментарях щодо терористів на Донбасі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі