вівторок, 27 липня 2021 12:42

Епіфаній розвінчав міф про дату хрещення Русі

Епіфаній розвінчав міф про дату хрещення Русі
Християнство на українських землях запровадив не Володимир Великий. Фото: zeft.in.ua

Християнство в Київську Русь приніс не Володимир Великий. На українських землях проповідував ще апостол Андрій Первозваний. Міфи про хрещення Київської Руси розвінчав Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Текст про те, звідки ж насправді прийшло християнство до наших предків, опублікували на офіційній сторінці ПЦУ у Facebook.

"Ця подія фактично стала моментом духовного народження нашої держави. Неможливо применшити заслуги святого князя Володимира Великого, завдяки якому християнство стало загальнодержавною релігією, стимулювавши стрімкий розвиток духовного життя, культурних і торговельних шляхів, освіти, науки, письменства, сприяючи розбудові дипломатичних контактів з усім християнським світом", - йдеться в дописі.

Можна говорити про те, що після хрещення Руси-України 988 року була остаточно заснована Київська митрополія.

"Але сама наша Українська православна церква, її коріння й витоки направду сягають набагато глибше, аж до часів проповіді на українських землях святого апостола Андрія Первозванного. Святий Володимир Великий став ніби хрещеним батьком Руси-України, але не він був першим, хто приніс християнство на українські землі", - наголошують у ПЦУ.

За кілька десятиліть до нього, 955 року, хрещення прийняла його бабуся, свята рівноапостольна княгиня Ольга. Задовго до хрещення Русі за її велінням по всій тоді ще язичницькій Київській державі зводилися храми, а сама вона, як ревна християнка, поширювала Боже слово серед народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як княгиня Ольга потрапила до арсеналу російської пропаганди

Століттям раніше християнську віру прийняв князь Аскольд. І за неї постраждав, ставши одним з перших київських мучеників.

У тому ж таки ІХ столітті на Закарпатті проповідували святі рівноапостольні просвітителі Кирило і Мефодій, і під час подорожі до Херсонеса ще 861 року святий Кирило на власні очі бачив Псалтир і Євангеліє, написані "руськими письменами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кирило і Мефодій створили один із перших слов'янських алфавітів

"Тож насправді християнство було поширене в Київській державі задовго до 988-го. Хрещення Руси-України стало підсумком тривалого процесу зростання церкви серед наших предків і позначило новий етап її буття та розбудови", - підсумували в ПЦУ.

1033-ю річницю хрещення Руси-України відзначать у середу, 28 липня.

Зараз ви читаєте новину «Епіфаній розвінчав міф про дату хрещення Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі