пʼятниця, 18 квітня 2008 09:18

Епідемія СНІДУ в Україні є найзагрозливішою в Європі - ООН

Епідемія СНІДУ в Україні є найзагрозливішою в Європі - ООН
Епідемія СНІДУ в Україні є найзагрозливішою в Європі, її поширеність серед дорослого населення складає більше 1,63%.

Про це сказано в повідомленні Об"єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДУ в Україні (UNAIDS) у четвер.

Координатор системи ООН в Україні Френсіс О"Доннелл вважає, що сучасні зусилля з ВІЛ/СНІДУ з боку центральних і місцевих органів влади, громадськості і донорів до цих пір не мають належної дії на епідемію.

Зовнішня оцінка національної відповіді на епідемію СНІДУ виявила ряд серйозних недоліків Національної програми України зі СНІДУ, особливо у сфері профілактики. Попередні результати оцінки підкреслюють важливість нової загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики Віл-інфекції, лікування, відходу і підтримки ВІЛ-Інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 рр.

Ф.О"Доннелл серйозно стурбований тим, що виникли непорозуміння відносно нової програми по ВІЛ/СНІДУ. Ці проблеми необхідно вирішити при підготовці до зустрічі високого рівня зі СНІДУ в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку (10-11 червня 2008 року).

Крім того, він відзначив, що "Міністерство охорони здоров"я України направило в Міністерство фінансів України концепцію програми для узгодження. Система ООН в Україні стурбована тим, що загальну суму бюджетного запиту на Програму можуть зменшити з 6,5 до 2,2 млрд. грн. ООН наполегливо рекомендує залишити мінімальне фінансування на Програму у розмірі 6,5 млрд. грн., включаючи 5,7 млрд. грн. з бюджету".

Для розробки ефективнішої Національної програми зі СНІДУ Система ООН в Україні наполегливо рекомендує відкласти кінцевий термін розробки, встановлений на 15 квітня цього року, і переглянути процедури підготовки програми, щоб вона могла служити керівництвом для зусиль всіх урядових і недержавних партнерів.

Згідно з приведеними даними, до кінця 2007 року були зареєстровані більше 122 тис. випадків Віл-інфекції з початку епідемії в 1987 році, включаючи більше 22 тис. випадків СНІДУ і понад 12 тис. людей, померлих від СНІДУ.

В даний час в Україні проживають 440 тис. чоловік з Віл-інфекцією, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Епідемія СНІДУ в Україні є найзагрозливішою в Європі - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі