четвер, 05 червня 2008 18:02

Електричку на Славутич скасовують утретє за рік

Із Чернігова до Славутича вранці ходили дві електрички — о 03.37 і 06.09. 25 травня ці рейси скасували. Пустили один потяг о 04.40.

— Хотіли перекрити рейки, — каже чернігівець Віталій Мойсеєнко, який працює на Чорнобильській станції. — Та до нас вийшов начальник чернігівської станції, умовив не робити цього. Забрав листок із підписами й пообіцяв з"їздити до Києва все владнати. Бо розпорядження про відміну електрички прийшло зі столиці. Люди вирішили зачекати. Обіцяють, якщо відповіді не буде, вийдуть на рейки.

Віталій Мойсеєнко, як і інші чернігівці, щодня діставався до роботи славутицькою електричкою о 06.09. В "Укрзалізниці" і на Південно-західній залізниці пояснюють, що рейс був збитковим. Це офіційна версія. Неофіційна — залізниця хоче отримати компенсацію від Славутича і ЧАЕС.

— Це просто знущання, — обурюється дружина Віталія Ірина Мойсеєнко, 37 років. — Тепер чоловік вимушений прокидатися о третій ночі, щоб встигнути на електричку і не запізнитися на роботу. По Чернігову тільки таксі в цей час їздять. Як хочеш діставайся з іншого кінця міста на вокзал. На мою думку, електричку відмінили спеціально. Щоб позбавити людей роботи.

На Чорнобильській станції працює майже 500 чернігівців. Половина з них удень. Їздять щодня. Електричкою користувався і вахтовий персонал зони відчуження. Крім того, в самому Славутичі працюють жителі Чернігова й області: у комунальних службах, школах, медсанчастині, на пошті.

Нерентабельною електричку роблять штучно

— Півтисячі сімей залізничники хочуть позбавити шматка хліба, — каже працівник ЧАЕС Микола Бойко, 58 років. — Нам не тільки до електрички, яка відправляється тепер із Чернігова о 04.43 добратися майже неможливо. Тим, хто працює на ЧАЕС, іще треба встигнути на електричку, яка йде зі Славутича на станцію. На роботі маю бути о дев"ятій. Якщо не встигну на чернігівську, не потраплю на роботу. Нерентабельною електричку роблять штучно. Навіть пенсіонерам мають виписувати посадочний талон. І це враховується, коли міністерство перераховує компенсацію залізниці за пасажирів.

До Славутича з Чернігова можна дістатися двома ранковими маршрутками о 05.00 і 07.33. Квиток коштує 12 грн. Електричкою можна доїхати за 3,5 грн.

— Я щодня їжджу до Славутича на роботу, — говорить кореспондент газети "Теледень Славутича" Майя Руденко, 40 років. — Маршруткою дорога обходитиметься до 300 гривень щомісяця. А те що розповідають, начебто електричка ходила пустою, то неправда. Завжди повна. Звичайно, що багато їздить пільговиків. От система купівлі квитків — цікава. Кондуктори беруть із кожного в купе — а це п"ять-шість чоловік— по 2 гривні. На всіх вибивають один квиток за 3,50. Вигідно і кондуктору, і пасажирам.

За словами чорнобильців, нині збираються проводити роботи на об"єкті "укриття" і на станції розраховують передовсім на робочу силу з Чернігова.

Час відправлення славутицької електрички цього року змінюють утретє. Раніше зручний для працівників маршрут повертали після письмового звернення до "Укрзалізниці" адміністрації ЧАЕС.

Зараз ви читаєте новину «Електричку на Славутич скасовують утретє за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі