четвер, 17 вересня 2009 16:58

Єгипетських жінок не битимуть за носіння штанів

Єгипетських жінок не битимуть за носіння штанів

Релігійний лідер єгипетських мусульман дозволив жінкам носити штани.

Питання про носіння штанів було поставлене великому муфтію Єгипту Алі Гомаа під час публічної лекції. Муфтій відповів, що жінки можуть носити штани, якщо вони не обтягують тіло і не просвічують. Після цього Гомаа посміхнувся і сказав, що це питання здалося йому дивним.

Тим часом в сусідньому Судані нещодавно завершився скандал, пов"язаний з "непристойним одягом" жінок. У липні під час поліцейської облави в одному з ресторанів Хартума було заарештовано 13 жінок в штанах. 10 з них вже через декілька днів були засуджені до штрафу і шмагання. Розгляд справи ще трьох жінок, зокрема 43-річної журналістки Любни Хусейн, затягнувся.

Хусейн спеціально звільнилася з організації, підвідомчої ООН, щоб позбутися недоторканності. Журналістка заявила, що хоче йти до суду, щоб привернути увагу до проблеми і домогтись свободи для всіх суданських жінок.

У серпні Хусейн оштрафували на суму, еквівалентну 200 доларам. Журналістка з принципу відмовилася платити штраф, висловивши готовність сісти на місяць у в"язницю за невиконання судового рішення. Проте штраф за неї заплатила суданська Спілка журналістів.

У Судані і Єгипті діють мусульманські "правила пристойності" щодо жіночого одягу. Цих правил дотримується переважна більшість жінок, але порушення не є особливою рідкістю. Теоретично жінка, яка вдягла штани або дуже коротку спідницю, може бути покарана, але ризик відносно невеликий. Суданська влада контролює дотримання "пристойності" жорсткіше, єгипетська ставиться до цього ліберальніше, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетських жінок не битимуть за носіння штанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі