середа, 27 квітня 2011 19:36

Єгипетська розвідка примирила ФАТХ і ХАМАС

Єгипетська розвідка примирила ФАТХ і ХАМАС

Конкуруючі палестинські рухи ФАТХ і ХАМАС домовилися про створення уряду національної єдності і визначили дату проведення загальних виборів. Як повідомляє телеканал "Аль-Джазіра", угода була досягнута за посередництва єгипетської розвідки, яка і оголосила про досягнення компромісу.

Як очікується, текст домовленості офіційно буде підписаний найближчим часом в Каїрі.

З літа 2007 року радикали з руху ХАМАС контролюють сектор Газа, де в них діє власний уряд. У той же час більш помірний і міжнародно визнаний ФАТХ зберігає за собою західний берег річки Йордан. Там діє ще одине палестинський уряд, що підкоряється голові автономії Махмуду Аббасу.

Двовладдя склалося після перевороту, влаштованого хамасівцями в секторі Газа, після того, як дві організації не поділили владу. З тих пір вони неодноразово намагалися домовитися про створення єдиної системи влади на обох палестинських територіях, проте ці спроби щоразу провалювалися. ХАМАС вважає позицію опонентів по відношенню до Ізраїлю угодовською і наполягає на тому, що єврейська держава не має права на існування.

У ФАТХ з наявністю Ізраїлю примирилися, а ХАМАС звинувачують у відсутності гнучкості і надмірному радикалізмі. Обидва рухи, тим не менш, наполягають на праві палестинських біженців на повернення в свої будинки, а також на створення в східному Єрусалимі столиці палестинської держави.

Раніше переговори між ФАТХ і ХАМАС йшли, як правило, за посередництва колишнього керівника єгипетської розвідки Омара Сулеймана, якому радикали не довіряли через його тісних зв'язків з Ізраїлем і США. Хто саме на цей раз був основним посередником, не повідомляється.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетська розвідка примирила ФАТХ і ХАМАС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі