неділя, 31 грудня 2017 14:05

"Дружно показуємо суспільству свої грошики" - Забужко оцінила боротьбу з корупцією

"Дружно показуємо суспільству свої грошики" - Забужко оцінила боротьбу з корупцією
Оксана Забужко: Спасибі, друже, за все, що зробив для міста, але сідай у тюрму. Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

В Україні має відбутися амністія капіталів.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказала письменниця Оксана Забужко.

"Про реформу власності ніхто не говорить. Лише Ющенко на початках президентської кар'єри згадував про амністію капіталів. Більше, скільки пригадую, цю фразу ніхто не повторював. У США під час такої амністії треба було відзвітувати за все, крім першого мільйону: яке б не було нечисте його походження, закон його офіційно "прощав". От до цієї позначки, а далі, будьте ласкаві, всі одночасно - руки на стіл! І дружно показуємо суспільству свої грошики й розповідаємо, звідки ми їх узяли. Ось це й буде – прозорість і боротьба з корупцією. Добре, сьогодні сума має бути інша, ніж у часи депресії в Штатах. Зробіть півмільярда. Зробіть що-небудь! Не мені цифри диктувати цим панам. Але ж нам досі навіть депутати не звітують, хто за них вніс гроші на виборах! Хтось за них платить – і, значить, вони в першу чергу найманці того свого "спонсора", а вже в другу чергу "народні обранці". А ми не маємо механізмів правового над ними контролю. У нас немає навіть прозорості бюджету - ми не можемо зайти в інтернет і подивитися, наприклад, на що, постатейно, міська адміністрація витратила бюджет Києва. Перед нами не звітують", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забужко розповіла, як українців підпихають до "завтрака на границе" з Росією

Письменниця розповіла, як виглядає прозорість бюджету в Європі.

"Є в Швейцарії, біля підніжжя Монблану, такий високогірний курорт Льойкербад. Село селом, але курорт - водоспади, краєвиди, на кожному кроці чотирьох-п'яти-зірковий невеличкий готельчик. Ходимо, милуємося, а нам кажуть, що мер у тюрмі сидить - через перевитрату бюджету. Він не собі вкрав, а мав амбіцію зробити з Льойкербаду великий туристичний центр. Ну, й перестарався. Готелі ті не пустують, і шкоди місту немає від того, що він набудував. Але закон є закон! Спасибі, друже, за все, що зробив для міста, але сідай у тюрму. Всі йому симпатизують і співчувають, однак нема на те ради. Ось що таке прозорість і звітність.

А у нас триває "димова" балаканина про боротьбу з корупцією і дешеві блазенські спектаклі, які вже нікого не цікавлять", - підсумувала Оксана Забужко.

Велике інтерв'ю з письменницею читайте в журналі "Країна" від 28 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Дружно показуємо суспільству свої грошики" - Забужко оцінила боротьбу з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі