середа, 06 липня 2011 18:23

Другий день поспіль СБУ проводить допити працівників "Тюрми на Лонцького"

Другий день поспіль СБУ проводить допити працівників "Тюрми на Лонцького"

Служба безпеки України другий день поспіль проводить допити працівників львівського Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького". Про це повідомляє прес-служба Центру досліджень визвольного руху.

Працівників допитують як свідків у кримінальної справи за фактом замаху на розголошення відомостей, які можуть становити державну таємницю. Справа була порушена після затримання СБУ в Києві 8 вересня минулого року директора цього музею, історика Руслана Забілого, вилучення у нього особистого комп'ютера, а також зовнішнього накопичувача інформації з науковими матеріалами. Після цього був проведений обшук і конфісковані комп'ютери, а також зовнішній диск з кабінетів музейних працівників. Речі їм досі не повернули, говориться в повідомленні.

Вчора СБУ допитала шість чоловік: старшого наукового працівника Ігоря Дерев'яного, заступника директора Вікторію Садову, зберігача фондів Ірину Єзерську, художника-дизайнера Романа Федюка, керівника Фонду розвитку музею Лідію Тополевську та завгоспа Василя Шаруна.

У Центрі досліджень визвольного руху підкреслили, що всім допитуваним повідомили про заборону розголошення змісту допиту, оскільки СБУ присвоїло справі гриф "цілком таємно". На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Володимира Яворського, такі дії є спробою обмежити право на захист Забілого та колег, а також уникнути громадського контролю.

Сьогодні допити продовжуються, музей працює у звичному режимі і відкритий для відвідувачів. Проте творча робота практично паралізована, сказано в повідомленні.

Нагадаємо, "Тюрьма на Лонцького" — колишня тюрма у Львові, яка використовувалася в 20 столітті як політична в'язниця польською, радянською та нацистською владами. З 2009 року — національний музей пам'яті; перша в Україні в'язниця-музей під назвою „Національний музей-меморіал пам'яті жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького"".

Зараз ви читаєте новину «Другий день поспіль СБУ проводить допити працівників "Тюрми на Лонцького"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі