середа, 28 лютого 2018 11:43

Пам'ятки Майдану можуть зіпсуватися
3

Співробітниця музею Наталка Кадин-Фесенюк показує предмети, які зберігають у кімнатці в підвалі.
Фото: http://c.files.bbci.co.uk/
На місці майбутнього Музею революції гідності - розритий котлован
У холодному гаражі музею історії України у другій світовій війні зберігають унікальний розбитий автомобіль автомайданівця.

Експонати майбутнього Музею Революції гідності можуть зіпсуватися через відсутність приміщення.

Влада вже затвердила земельну ділянку під майбутній музей. Але будівництво може тривати роками. Де зберігати до того часу експонати - не кажуть, пише BBC News.

Понад 3 тисячі експонатів зберігаються без належних умов у фондах інших музеїв. Дещо лежить у підвальній кімнатці, яку надали музейникам. Унікальний символ майдану "йолку" прихистив Національний музей історії України у другій світовій війні. Зараз вона перебуває під шаром снігу просто неба. Також у холодному гаражі музею перебуває унікальний розбитий автомобіль автомайданівця та польова кухня. Ще майже три тисячі експонатів знаходяться у колишній конюшні на території музею Івана Гончара. Головна проблема для них - холод та вологість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти вшанували Героїв Небесної сотні

"Метал, особливо той, який не розписаний, може витримати ці умови. Скажімо, те, що з тканини зроблене, воно просто ризикує досить швидко зіпсуватись, тому що вологість і такий температурний режим - це просто суперечить всім нормам," - розповіла Катерина Романова, співробітниця Музею Революції гідності.

Музей Майдану, який обіцяла влада, наразі існує лише на папері. Хоча в музею вже є директор та три десятки співробітників. Під музей також вже виділили земельну ділянку поруч із Жовтневим палацом біля майдану Незалежності. На місці майбутнього будівництва наразі розритий котлован, обнесений жовтими маркерами із написом "Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції гідності".

Минулого тижня у Києві обрали проект матеріалу героїв небесної сотні, який обіцяють побудувати за рік. А от як виглядатиме музей - визначать лише на початку літа. Для цього проводять міжнародний архітектурний конкурс, де вже відібрали з десяток фіналістів.

Саморобний дерев'яний щит з Майдану передали Полтавському краєзнавчому музею. Ним оборонявся Володимир Пономаренко з Лубен Полтавської області. Брав участь у протистояннях на вул. Грушевського у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятки Майдану можуть зіпсуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі