четвер, 15 травня 2008 09:05

Дослідження ООН: чим більш розвинений регіон України - тим гірше там живеться

Згідно з результатами Глобального звіту ООН, за рівнем людського розвитку Україна опинилася далеко позаду всіх країн - членів ЄС, зокрема своїх найближчих сусідів, і посіла 76 місце в списку зі 177 держав. Україну також зуміли обійти Росія, Білорусь, Казахстан, повідомляє Центр новин ООН.

Свій рейтинг експерти Організації Об"єднаних Націй складали на основі таких показників, як доходи населення і соціальна захищеність, стан здоров"я, рівень освіти і культурного розвитку, тривалість життя тощо.

Виявилось, що чим більш економічно розвинений регіон України - тим гірше там живеться населенню. Так, найнижчі показники індексу людського розвитку на сході - в Донецькій і Луганській областях. Тут же один з найвищих рівнів зарплат в країні і при цьому - найвища смертність.

На думку ООН, в цьому винні високий рівень екологічного забруднення і надмірна індустріалізація: небезпечні умови праці, алкоголізм, високий рівень злочинності призводять до того, що тривалість життя тут не перевищує 60 років.

Крім того, як свідчать дані, практично кожен четвертий житель південного сходу країни хворий на гіпертонію або захворювання серцево-судинної системи.

Фахівці ООН б"ють тривогу, але влада не поспішає вживати заходів, пише 15 травня газета "Дело". І Донецьк, і Луганськ - в аутсайдерах з 2000 року. Директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Ела Лібанова, що брала участь в підготовці звіту, розповіла журналістам, що це питання не в компетенції обласної влади.

"Більшою мірою все залежить від загальної політики держави. А схід просто страждає більше, тому як тут гірше екологічна ситуація", - пояснила вона.

В той же час Закарпатська, Хмельницька і Полтавська області визнані найпривабливішими для життя. Експерти ООН також розвінчали міф, що рівень життя в Західній Україні істотно нижче середнього. Наприклад, у Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях середній рівень зарплат майже в два рази перевищує прожитковий мінімум.

"Насправді рівень доходів в цих областях ще вищий. Ні для кого не секрет, що велика частина населення живе за рахунок родичів-гастарбайтерів, які регулярно переводять гроші з-за кордону", - уточнив в коментарі "Делу" президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

До речі, в західних регіонах набагато нижче вірогідність заразитися туберкульозом або ВІЛ-інфекцією, та і взагалі - найнижча смертність в Україні.

А ось хоча великі міста, Київ і Севастополь, відрізняються високим рівнем людського розвитку, тут украй велика кількість хворих на гіпертонію, серцеву недостатність та інші захворювання серцево-судинної системи.

При цьому ситуація в столиці істотно відрізняється від ситуації в Київській області. Якщо в столиці смертність - порівняльна невисока, Київщина з показником 15 людей на тисячу жителів лідирує у країні. А за рівнем зарплат жителі області відстають від столиці в півтора рази. Не втішні висновки експертів і щодо південного регіону. Вони підкреслюють, що жителі аграрних областей не мають доступу до найбільш розвинених ринків праці, тут слабо розвинена транспортна інфраструктура і порівняно мало учбових закладів. В умовах нерозвиненого ринку житла і відсутності транспортної мережі положення регіонів Таврії вельми плачевно.

Директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Ела Лібанова упевнена, що українці просто до цього часу не навчилися користуватися плодами економічного розвитку.

За її словами, темпи розвитку нашої країни - дуже високі, і в принципі, ми мали б мати набагато більшу тривалість життя і низьку смертність. "Причиною таких поганих умов життя в країні є незбалансована соціальна політика", - вважає "Дело".

А політолог Андрій Єрмолаєв пояснює такий дисбаланс радянським минулим. "При тому високому рівні індустріалізації, що дістався нам в спадок, ми ніяк не можемо "підтягти" соціальні стандарти життя", - вважає він.

Автори доповіді ООН "Розвиток людини і європейський вибір України" прогнозують: перспективи подальшого розвитку людського потенціалу в Україні залежать від того, чи зможуть українські лідери і органи влади на всіх рівнях повною мірою вирішити завдання, пов"язані з реалізацією курсу європейської інтеграції.

Експерти ПРООН упевнені, що якщо Києву вдасться реалізувати плани європейської інтеграції і він використовуватиме вимоги ЄС як модель при проведенні багатьох життєво важливих реформ, то Україна опиниться на прямій дорозі до успіху і процвітання.

"Європейська інтеграція або європейський вибір України - це не просто геополітичне устремління. Європейська інтеграція переслідує філософію, яка ставить людину в центр процесу розвитку і такий підхід приведе до поліпшення добробуту народу", - пишуть експерти, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження ООН: чим більш розвинений регіон України - тим гірше там живеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі