четвер, 15 листопада 2007 09:07

Донецькі лікарі винайшли ефективний спосіб боротьби з хворобами серця

Донецькі лікарі винайшли ефективний спосіб боротьби з хворобами серця
Лікарі Донецького інституту невідкладної і відновлювальної хірургії винайшли спосіб вирощування пульсуючих клітин серця. Революційний метод в кардіології дадуть можливість ефективніше лікувати хворих з інфарктом і стенокардією, а також допомагати людям з вродженими вадами серця.

"Нам вдалося отримати із стволових стромальних клітин кісткового мозку повноцінну культуру міокардіоцитів - клітин серця. По суті, це той алгоритм, який при певній адаптації до людських тканин і клітин може бути впроваджений у практику, тобто допомагати пацієнтові вже найближчим часом", - відзначив завідувач лабораторії клітинного і тканинного культивування Андрій Попандопуло. Його цитує телеканал СТБ.

Лікарі клітинної лабораторії експериментували більше року, поки не досягли бажаного результату. Тепер, щоб отримати необхідну кількість пульсуючих клітин для лікування хворого серця, знадобиться всього 3 тижні. Виростивши, їх вводять в уражені ділянки. Приживаються вони без відторгнення, тому що відтворені зі стволових клітин самого пацієнта.

Наразі досягнення донецьких медиків випробуване тільки на лабораторних тваринах. Проте через місяць лікарі Інституту невідкладної і відновлювальної хірургії проведуть експериментальну операцію на серці людини, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

 

Зараз ви читаєте новину «Донецькі лікарі винайшли ефективний спосіб боротьби з хворобами серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі