пʼятниця, 25 серпня 2017 20:25

До незалежності були готові тільки 25% українців, - учасник революції на граніті

До незалежності були готові тільки 25% українців, - учасник революції на граніті
Біолог, ветеран АТО Євген Дикий: "Трохи зарано був путч. Нам треба було ще роки два боротьби". Фото: Сергій Старостенко

У 1991 році українці змарнували фантастичний шанс, обравши президентом незалежної України Леоніда Кравчука.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів учасник студентської революції на граніті, біолог Євген Дикий.

"Для революції достатньо активної меншості. А далі на виборах голосує і пасивна маса. 92% підтримали на референдумі незалежність. А реально готових до неї було 25%. Стільки віддали голоси за президента В'ячеслава Чорновола, який боротьбу за неї очолював. Понад 50% проголосували за секретаря ЦК Компартії України Леоніда Кравчука. Ми втратили фантастичний шанс і прожили чверть століття у цьому виборі", - говорить він.

"Трохи зарано був путч (спроба перевороту в серпні 1991 року, коли самопроголошений Держкомітет із надзвичайного стану намагався усунути від влади президента СРСР Михайла Горбачова. Результатом стала ліквідація Радянського Союзу. - ред.), - продовжує активіст. - Нам треба було ще роки два боротьби. Наздогнали б у розвитку і суспільній свідомості Балтію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія зробила ставку на Тимошенко

"1991-го ми, юні, відводили Радянському Союзу 3-5 років. А старші казали, менш як за 10 на це й не сподіватись. Через 5 місяців усе тріснуло. Яка ейфорія була! Всього за рік вона перейшла в депресію. Герб і прапор поміняли, а ті самі совєцкі комуністи й гебешники оголосили себе елітою незалежної України і рулять", - згадує Євген Дикий.

Більше читайте в інтерв'ю Євгена Дикого журналу "Країна" в номері за 23 серпня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «До незалежності були готові тільки 25% українців, - учасник революції на граніті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі